Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
20.6.2014 / Landsbygdens Folk
EU-länderna enades om valfri grön genteknik
Processen mot en liberalare GMO-politik har varit lång. Flera tunga medlemsländer som Tyskland, Storbritannien och Frankrike motsatte sig länge nationella lösningar. Men länderna insåg till slut att läget hade blivit ohållbart. Blockaden måste brytas.
Senaste torsdag röstade miljöministrarna i alla medlemsländer utom två för det kompromissförslag som det grekiska ordförandeskapet hade lagt på bordet. Belgien och Luxemburg avstod från att ta ställning.
Flera GMO-kritiska länder som Österrike, Frankrike och Tyskland ställde sig därmed bakom kompromissen. Samtidigt stöddes förslaget av länder som Spanien och Storbritannien, som har visat det tydligaste intresset för genmodifierade grödor.
EU-kommissionen och livsmedelsmyndigheten Efsa kommer fortfarande att fastställa ramarna för EU:s gröna genteknik. Tillstånden för genmodifierade odlingsväxter ska som tidigare godkännas gemensamt för hela unionen.
De enskilda medlemsländerna ska däremot få vägra att tillåta grödorna på sina områden. För ändamålet har man konstruerat en process i två steg där regeringarna får tacka nej till nya sorter utan krångliga vetenskapliga prövningar.
Genom beslutet i miljörådet går medlemsländerna in för en förändrad och friare GMO-linje i EU. Ordförandelandet Grekland lyckades samla regeringarna bakom det nya förslaget. Nästa ordförandeland Italien ska nu slutföra processen.
Under hösten måste Italien förhandla fram en kompromiss med det nyvalda EU-parlamentet och kommissionen för att den nya överenskommelsen ska bli lag. Det fordrar igen intensiva trilogförhandlingar.
Det kan ännu bli nödvändigt med ändringar i förslaget. En del länder har exempelvis efterlyst strängare föreskrifter som reglerar den gränsöverskridande samexistensen mellan länder som vill odla GMO och länder som förbjuder genmodifierade grödor.
I diskussionerna figurerar också planer som syftar till att ändra på den nuvarande tillståndsprocessen. En del länder efterlyser drastiskt skärpta förutsättningar för att nya genmodifierade sorter ska godkännas på EU-nivå.
EU-kommissionen hoppas att trilogprocessen ska genomföras med framgång under det italienska ordförandeskapet. Målet är en lösning före nästa årsskifte så att den nya undantagsklausulen kan träda i kraft innan odlingssäsongen startar nästa vår.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab