Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
17.6.2014 / SLC
Mavi: Åkerövervakningarna inleds på gårdarna
Under midsommarveckan inleder NTM-centralerna åkerövervakningarna, som kommer att utföras på sammanlagt ca 3 300 gårdar. I år företar Landsbygdsverket upprepad kontroll på fler gårdar än förr. Den upprepade kontrollen görs för att säkerställa att EU:s förordningar och kommissionens krav har iakttagits vid den kontroll som NTM-centralen utfört.
 
De upprepade kontrollerna är fler än tidigare eftersom de görs av två orsaker. Landsbygdsverket instruerar NTM-centralernas kontrollanter och granskar kvaliteten på övervakningarna liksom tidigare. Nytt är att också det attesterande organet som svarar för revisionen låter utföra kontroller på plats för att verifiera kvaliteten på övervakningen. De här upprepade kontrollerna beror på att en EU-förordning har ändrats.
 
Sammanlagt blir ca 170 gårdar föremål för upprepad kontroll. På omkring 120 gårdar utför Landsbygdsverkets enhet för kvalitetskontroll en upprepad kontroll på uppdrag av det attesterande organet. Gårdarna väljs genom ett urval som det attesterande organet gör. Under det innevarande EU-budgetåret är CGR-samfundet BDO Oy attesterande organ i Finland.
 
Det attesterande organet rapporterar resultaten av de upprepade kontrollerna till kommissionen när det bedöms huruvida de utgifter som EU finansierar är lagliga och korrekta. På basis av den upprepade kontrollen kan NTM-centralens övervakningsresultat ändras.
 
Kontrollerna ska slutföras innan stöden betalas ut

Ungefär 56 000 gårdar ansökte i år om arealbaserade stöd. Mellan 5,5 och 7,5 % av dem kommer att granskas. Andelen varierar från en NTM-central till en annan, eftersom det föregående årets övervakningspåföljder inverkar på den.
 
Enligt EU-bestämmelserna ska medlemsländerna varje år granska en viss andel av de gårdar som har ansökt om arealbaserade stöd. Övervakningen av jordbrukarstöd genom gårdsbesök och de administrativa kontrollerna ska slutföras innan stöden kan betalas ut till jordbrukarna.
 
NTM-centralernas kontrollanter utför kontrollerna på gårdarna i enlighet med de anvisningar som Landsbygdsverket har meddelat. Landsbygdsverket fastställer urvalet av gårdar som ska granskas.  Landsbygdsverket har som mål att alla kontroller på gårdarna ska bli klara senast 15.11.
 
Ta fram de dokument som kommer att behövas

Jordbrukarna kan förbereda sig för kontrollen och försnabba den genom att se till att alla dokument som behövs finns till hands och att uppgifterna i dem är aktuella. En lista över de dokument som granskas vid kontrollen finns i Mavis guide Övervakning av åker- och djurstöd (www.mavi.fi).
 
Under kontrollbesöket granskas jordbruksskiftenas arealer, grödorna och iakttagandet av stödvillkoren. Arealerna mäts antingen med GPS-utrustning i terrängen eller med hjälp av en karttillämpning. I fjol mättes ca 20 % av jordbruksskiftena med GPS-utrustning. Mätningarna kan leda till ändringar i skiftesarealerna och digitaliseringen.
 
På de gårdar som valts ut för övervakning av att tvärvillkoren iakttas kontrollerar man dessutom att nitratförordningen, habitat- och fågeldirektiven samt kraven på god jordbrukshävd och goda miljöförhållanden har iakttagits.
 
 
Ytterligare upplysningar lämnas vid Landsbygdsverket 
 
Åkerövervakning:
Avdelningsdirektör
Jukka Pekonniemi
0295 31 2367
 
Enhetschef
Sari Putkiranta
0295 31 2382
 
Verifiering av kontrollerna:
 
Enhetschef
Helena Tuuri-Tammela
0295 31 2272
 
fornamn.efternamn@mavi.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab