Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
13.6.2014 / Landsbygdens Folk
Akuthjälp bekymrar mest vid försämrad åländsk avbytarservice
- Det är stora skillnader till Ålands nackdel. Ändå har man också bland politiker betonat att regelverket för de åländska jordbrukarna ska vara konkurrensneutralt i förhållande till kollegerna på fastlandet, säger ÅPF:s ordförande Tage Eriksson.
Han påpekar också att de åländska jordbrukarna redan tidigare - i motsats till läget på fastlandet - har varit med och finansierat avbytarsystemet på Åland genom att betala 15 euro per dag för ladugårdsavbytare.
- Av avbytarservicens nuvarande kostnader på ca 510.000 euro per år har jordbrukarna själva betalat cirka 70.000 euro per år. På fastlandet har man inte betalat någonting alls, vilket gör skillnaden beträffande avbytarservicen än mer markant, framhåller Eriksson.
ÅPF behandlade avbytarfrågan vid ett möte förra veckan och fick då också ta del av husdjursutskottets synpunkter. Senare förde utskottets ordförande Nicklas Mörn tillsammans med vd Henry Lindström fram ÅPF:s synpunkter i lagtingets närings- och ekonomiutskott, som alltså redan inlett sin behandling av förslaget trots att lagtinget har mötespaus till slutet av sommaren.
- Vi har inga invändningar mot privatiseringen av avbytarservicen, men pekade på de problem som uppstår med lagförslaget. Framför allt bör man lösa frågan om avbytarhjälp vid akuta sjukdomsfall och det verkade utskottets medlemmar ha förståelse för, säger Mörn.
Lindström och Mörn hänvisade som ÅPF:s talesmän också till den enkät som mjölkbonden Leif Hagberg gjort. Enligt den är det bara 18 av 100 tillfrågade kolleger som "rakt av" svarade att de fortsätter med mjölkproduktionen även om det tidigare förslaget till försämrad avbytarservice går igenom.
- Situationen blir väldigt osäker. Många som inte har anställda i ladugården är rädda för att det blir svårt att få tag på folk om de behöver hjälp vid sjukdomsfall eller andra plötsliga förhinder, påpekar Mörn.
ÅPF:s vd Henry Lindström, som nu befinner sig utomlands, överlämnade också en skrivelse till utskottet om förbundets jämförelse med avbytarservicen på fastlandet.
Nicklas Mörn drar inga slutsatser beträffande inställningen i närings- och ekonomiutskottet, där Åländsk centers Jörgen Pettersson är ordförande. Men Tage Eriksson är luttrad när han kommenterar saken:
- Det står skrivet i stjärnorna hur slutresultatet blir.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab