Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
13.6.2014 / Landsbygdens Folk
EU ska testa USA-grisar på förekomsten av PEDv
EU-ländernas experter beslöt i början av juni att ytterligare skärpa reglerna så att importerade grisar från de aktuella länderna också ska testas på PEDv. Reglerna är temporära och används för att skydda den europeiska grissektorn mot smittan.
Kommissionen har också givit livsmedelsmyndigheten Efsa i uppdrag att intensifiera forskningen kring den nya PEDv-stammen. Vidare ska EU-forskarna utvärdera riskerna för den europeiska grisproduktionen.
För USA:s grisexport spelar EU-begränsningarna ingen stor roll då handelsvolymerna är små. Förra året exporterade USA och Kanada endast cirka 900 levande grisar till EU för avel, enligt kommissionen.
Nu stoppar också Ryssland importen av levande grisar från USA och andra länder med PEDv-risk. Enligt veterinärmyndigheten Rosselkhoznadzor gäller förbudet levande grisar från USA, Kanada, Mexiko, Japan, Sydkorea och Sydafrika. Ryssland inför också begränsningar för blodprodukter från gris för foderindustrin. Blodet måste testas enligt ungefär samma metoder som EU föreskriver.
USA har hittills misslyckats i försöken att få smågrisdödligheten i schack. Enligt den amerikanska organisationen för grisveterinärer AASW hade 6.800 besättningar smittats fram till den 11 maj.
Varje vecka tillkommer 200 nya farmer. I Kanada har smitta konstaterats i 63 grisfarmer i fyra provinser.
Cirka åtta miljoner grisar har enligt uppskattningarna dött i USA sedan den bröt ut i för drygt ett år sedan. Det motsvarar tio procent av grisstammen i USA. Grisdöden har sedan i fjol höjt konsumentpriset på griskött med fyra procent.
USA:s jordbruksministerium USDA medger att epidemin verkar få större återverkningar på exporten än man tidigare hade trott. Hittills har elva länder begränsat sin import av levande grisar från USA.
El Salvador, Guatemala och Sydafrika har totalförbjudit importen av levande grisar. Kina, Japan, EU och Ryssland har infört begränsningar medan fyra andra länder inofficiellt har börjat tillämpa egna begränsningar.
Enligt USDA:s chefsveterinär John Clifford börjar exportörerna bli oroliga. USA exporterade förra året griskött till ett värde av 4,5 miljarder euro och levande grisar till ett värde av 22,5 miljarder euro.
Jordbruksminister Tom Vilsack har infört en rapporteringsplikt med omedelbar verkan för grisfarmare som misstänker smitta i sina grisbesättningar. Ministeriet har dessutom anslagit 19 miljoner euro för ett åtgärdspaket.
Merparten av anslaget ska användas för att främja biosäkerheten på farmerna. Dessutom ska ansträngningarna förstärkas för att utveckla ett vaccin. Enligt Vilsack måste smittan tacklas aggressivt. Farmarna har inte råd att förlora flera miljoner grisar.
USDA har därutöver begärt 22 miljoner euro för en effektiverad PEDv-bekämpning i den federala budgeten för 2015. Enligt Vilsack behöver grissektorn snabbt bättre kunskaper om viruset och dess spridningsvägar.
Veterinärerna är oroade över att inte ens gårdar som har sanerats efter tidigare angrepp går säkra för nya infektioner. Viruset upptäcktes för två månader sedan på en farm i Indiana, fastän samma farm hade sanerats efter PEDv redan i maj 2013.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab