Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
13.6.2014 / SLC
Mavi: Foodwest Oy tar över klassificering av slaktkroppar
Landsbygdsverket (Mavi) och Foodwest Oy har ingått avtal om ordnande av kontrollen över klassificering och vägning av slaktkroppar och om ordnande av utbildningen för klassificerare. Foodwest Oy sköter uppdraget fr.o.m. 1.8.2014 med fullmakt av Mavi.
 
Dessutom ger Mavi anställda hos Foodwest Oy separat fullmakt att inspektera klassificeringen och vägningen av slaktkroppar vid slakterierna. Inspektionerna gäller slaktkroppar av nötkreatur, svin och får.
 
Tidigare har Mavi haft ett avtal med Köttindustrins forskningscentral om kontroll av slaktkroppsklassificeringen och vägningen. Forskningscentralen lägger dock ner sin verksamhet och har därför sagt upp avtalet per 31.7.2014.
 
Bestämningen av slaktkropparnas bruksvärde sker genom en klassificeringsskala som är i bruk i hela EU. Med dess hjälp fastställer man hur stor andel av slaktkroppens vikt som består av rött kött. Samtidigt fastställs också andelen fett i slaktkroppen.
 
Vid slakterierna får slaktkroppar klassificeras bara av personer som Landsbygdsverket har godkänt för uppdraget (godkända slaktkroppsklassificerare). Godkännandet omfattar förutom klassificering också vägning och identifieringsmärkning av slaktkroppar. Förutsättningar för godkännandet är dels tillräckliga kvalifikationer som grundar sig på utbildning, dels ett godkänt arbetsprov som rör klassificering.
 
Närmare upplysningar från Landsbygdsverket:
Noora-Katriina Huhtanen, jurist
0295 31 2353 
fornamn.efternamn@mavi.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab