Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
6.6.2014 / Landsbygdens Folk
Italien slapp böter för olagliga hönsburar
Kommissionen uppmanade gång på gång Italien att följa uppmaningarna att anpassa äggproduktionen till de nya reglerna. Men ingenting hände. För ett år sedan fick kommissionen nog och stämde Italien inför EU-domstolen.
Nu har domslutet fallit. Domstolen fastställde att Italien hade struntat i EU:s värphönsdirektiv. Aderton månader efter att direktivet hade trätt i kraft höll Italien fortfarande 12 miljoner hönor i olagliga burar.
Värphönsdirektivet infördes redan år 1999 med en övergångstid på tolv år för att medlemsländerna skulle hinna ställa om produktionen. Ändå uppgav de ansvariga italienska myndigheterna att man inte hade tid att kontrollera hur direktivet åtföljs.
Det som upprör NFU Scotland är att Italien varken dömdes till böter eller ersättningar. Den enda påföljden för Italien blev räkningen för rättegångskostnaderna. Det är upprörande, anser de skotska producenterna.
Om också Grekland döms efter samma mått förlorar EU och värphönsdirektivet sin trovärdighet, skriver NSU Scotland. Det värsta är att EU inte ens planerar att kontrollera efterlevnaden av direktivet.
Det känns som en örfil för alla brittiska producenter som har bemödat sig om att till hundra procent följa direktivet i tid, fastslår de skotska producenterna. Storbritannien var ett av de första länderna i EU som rustade om sin produktion långt innan fristen gick ut.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab