Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
6.6.2014 / Landsbygdens Folk
EU söker kompromiss om nya biodrivmedel
Ett knepigt problem är de så kallade ILUC-faktorerna för indirekt markanvändning och deras integrering i lagstiftningen. ILUC är en indikator som mäter de indirekta förändringarna i markanvändningen då biodrivmedel produceras.
Ett tidigare kompromissförsök strandade i rådet i december förra året. En anledning var kravet att beakta effekterna av ILUC-faktorer i produktionen av biodrivmedel. Det nyaste förslaget sätter igen fart på den försenade behandlingen av direktivet för biodrivmedel.
Medlemsländerna har nu enats om ett förslag där biodrivmedel inte måste vägas med ILUC-faktorer. Däremot uppmanas kommissionen att i framtiden regelbundet rapportera om emissioner som uppstår som en följd av den indirekta markanvändningen.
Enligt Finlands näringsminister Jan Vapaavuori är kompromissen en lösning som den finländska skogsindustrin kan leva med. Förslaget tillåter framställning av biodrivmedel av träavfall, vilket är viktigt för Finland.
Enligt Vapaavuori skulle detta eliminera den osäkerhet som präglar den skogsbaserade sektorn för biodrivmedel i Finland. Regeringen avlät för två veckor sedan ett principbeslut som definierar bioekonomi och cleantech som spjutspetsteknologier.
Framställningen av biodrivmedel är en del av den helheten. Rådets förslag täcker de skogsråvaror som är viktiga för Finland. Det omfattar också sådana träråvaror som från tidigare har klassificerats som avfall, konstaterar Vapaavori.
Detta ska garantera att de finländska investeringarna i den andra generationens biodrivmedel är giltiga också i framtiden. Medlemsländernas ståndpunkt antas formellt vid energiministrarnas möte den 13 juni.
Förhandlingarna om direktivet fortsätter med det nya EU-parlamentet på hösten. I ett beslut förra året tog parlamentet ståndpunkten att andelen biodrivmedel av livsmedels- och energigrödor ska begränsas till sex procent av energiförbrukningen inom trafiken.
Andelen bränslen av den andra generationen ska enligt parlamentet stiga till minst 2,5 procent år 2020. Därmed avses avancerade biodrivmedel som produceras av alger och vissa sorters avfall. Rådet föreslår en undre gräns på 0,5 procent.
Biobränsleindustrin förhåller sig kritisk till ILUC, eftersom tillförlitliga och vetenskapliga beräkningsgrunder saknas. Det har visat sig att resultaten från talrika ILUC-studier kan skilja sig väsentligt från varandra. Miljörörelsen försvarar metoden.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab