Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
6.6.2014 / Landsbygdens Folk
Ryssland håller fast vid förbud mot EU-gris
EU:s generaldirektorat för hälsa och konsumentskydd har föreslagit att Ryssland borde återuppta importen av griskött från EU med undantag för Litauen och Polen, där afrikansk svinpest har påträffats.
Den ryska veterinärmyndigheten Rosselkhoznadzor avvisade emellertid förslaget vid ett möte i Paris. Enligt Rosselkhoznadzor kan problemet endast lösas om EU formulerar ett nytt förslag som på ett grundläggande sätt förbättrar leveransernas säkerhet.
Ryssland stoppade importen av griskött från EU i slutet av januari, då afrikansk svinpest hade påträffats hos vildsvin i Litauen och Polen. I mars lät de ryska myndigheterna förstå att man kunde återuppta importen från längre bort belägna EU-länder.
Tysklands jordbruksminister Christian Schmidt föreslog nyligen ett initiativ från EU om förhandlingar på ministernivå med Ryssland. Enligt Schmidt måste alla möjligheter utnyttjas för att starta en dialog.
EU-kommissionen inledde i april ett WTO-förfarande mot Ryssland med anledning av importförbudet. Enligt kommissionen har tvisten från rysk sida blåsts upp till orimliga proportioner.
Schmidt ifrågasätter taktiken. Enligt den tyska jordbruksministern är ett WTO-förfarande inte det bästa möjliga sättet att nå resultat. Tidigare har den franska slakteribranschen kritiserat EU:s förhandlingsmetoder.
Senaste vecka upptäcktes två nya misstänkta fall av afrikansk svinpest hos vildsvin i Polen. Prover från de döda vildsvinen har skickats till ett speciallaboratorium i Spanien för närmare analyser.
Vildsvinen påträffades nära den plats där de första fallen upptäcktes i februari. I fyndplatsens omedelbara närhet finns ingen svingård. Inom en radie av tio kilometer återfinns däremot 13 gårdar med 87 grisar som har kännetecknats genom märkning.
Enligt Polens jordbruksminister Marek Savicki ger fyndet ingen anledning till oro för eventuell smitta i grispopulationer. Savicki försäkrar att de polska veterinärkontrollerna är noggranna och ytterst effektiva.
Sedan början av mars har 42 döda vildsvin och 275 avskjutna djur undersökts med avseende på svinpest. Viruset har endast påträffats hos två djur som befann sig i närheten av gränsen till Vitryssland.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab