Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 16.4.2024
 Grattis Patrik och Patricia
28.3.2014 / Landsbygdens Folk
Arbetsgrupp reder ut konkurrensutsättning av avbytarsystemet
I sitt meddelande om tillsättandet av arbetsgruppen hänvisar ministeriet till skrivningarna i regeringsprogrammet, som bland annat framhåller principen om social rättvisa, särskilt när det gäller möjligheterna att orka i arbetet, då det är fråga om unga familjer och då arbetet inom jordbruket är av bindande natur.
I sin rapport från september 2012 ansåg arbetsgruppen som grundat på jordbrukarnas välmående i arbetet att det nuvarande avbytarsystemet inte till alla delar motsvarar dagslägets behov.
Samtidigt visar det sig alltså att det så kallade hållbarhetsglappet inom den offentliga ekonomin är större än väntat. Regeringen har därför enats om åtgärder i det strukturpolitiska programmet för att minska detta hållbarhetsglapp.
En av de här åtgärderna är att statsmakten tillsammans med Lantbruksföretagarnas Pensionsanstalt LPA reder ut möjligheterna att spara pengar genom att konkurrensutsätta avbytarsystemet. Eftersom frågan berör också andra parter, inte minst jordbrukarna, har social- och hälsovårdsministeriet funnit det klokast att bilda en arbetsgrupp för ändamålet.
Arbetsgruppens uppgift är bland annat att utvärdera funktionsdugligheten inom den lokala förvaltningen av jordbrukarnas och pälsdjursuppfödarnas avbytarsystem. Gruppen ska också komma med förslag om hur funktionsdugligheten kan utvecklas.
Därutöver ska alltså arbetsgruppen komma med förslag om hur man ska kunna säkra ett genomskinligt och kostnadseffektivt system. Vidare ska gruppen komma med förslag om förenklingar.
Arbetsgruppen har tid på sig till sista maj för en mellanrapport. Sedan fortsätter gruppen sitt arbete till sista september i år. Gruppens ordförande är regeringsrådet Riitta Kuusisto vid social och hälsovårdsministeriet.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab