Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
28.3.2014 / Landsbygdens Folk
Finlandssvenska stiftelser satsar direkt på naturbruksutbildningens undervisning
Den exakta summan klarnar under våren men det finns redan en bild av storleksklassen:
- Det torde handla om en satsning i storleksordningen 150.000 euro per år under fem års tid, uppger Håkan Fagerström, verkställande direktör för Svenska småbruk och egna hem Ab.
Han är även ombudsman för Stiftelsen Finlandssvenska Jordfonden, en av de största aktieägarna i Svenska småbruk och egna hem samt styrelsemedlem i Utbildningsstiftelsen Sydväst och i Ab yrkeshögskolan vid Åbo Akademi.
- Genom satsningen vill man säkerställa utbildningens kvalitet och attraktivitet i ett läge där statens sparkrav på yrkeshögskolorna speciellt drabbar mindre utbildningsenheter, säger styrelseordföranden vid Ab Yrkeshögskolan vid Åbo Akademi Roger Broo. Satsningen gör att man kan säkerställa en nationell och internationell nivå på naturbruksutbildningen.
Roger Broo framhåller vidare att satsningen samtidigt är en signal om att utbildning inom naturbruk är viktig för Svenskfinland.
- I och med den här satsningen kan vi stärka samarbetet med branschens expertorganisationer. Vi kommer också att förstärka de nordiska kontakterna med bland annat Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp och Linköping, säger enhetschef Eva Sandberg-Kilpi.
Vidare är avsikten att ytterligare integrera forsknings- och utvecklingsverksamheten i utbildningen som sker vid Forsknings- och utvecklingsinstitutet Aronia i Raseborg.
Initiativtagaren till satsningen är Henrik Lindholm, styrelsemedlem i Utbildningsstiftelsen Sydväst och viceordförande i styrelsen för Ab Yrkeshögskolan vid Åbo Akademi.
Yrkeshögskolan Novias utbildning inom Naturbruk och miljö i Raseborg är den enda i sitt slag i Svenskfinland. Här utbildas hortonomer, agrologer, miljöplanerare och skogsbruksingenjörer.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab