Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
28.3.2014 / Landsbygdens Folk
EU-majoritet går emot mjuklandning för mjölk
Den europeiska producentorganisationen Copa-Cogeca har efterlyst sänkta straffavgifter, höjda landskvoter eller en korrigering av kvoternas fettprocent. Inbesparingarna borde stanna inom mjölksektorn för att exempelvis överföras till mjölkbönder i problemområden.
Fettkorrekturen är en omstridd fråga som inte ens tilltalar alla mjölkproducenter på fältet. Enligt en opinionsundersökning som den tyska producentorganisationen DBV har låtit genomföra, motsätter sig en majoritet av medlemmarna en sådan åtgärd.
Hela 63 procent av de tyska mjölkbönderna anser att sänkta straffavgifter är orättvisa mot alla de producenter som sköter sig och håller fast vid sina kvotbegränsningar. Endast nio procent av de tillfrågade producenterna stöder initiativet till en fettkorrektur.
På måndagens möte avvisades förslaget av nio länder - Storbritannien, Slovenien, Spanien, Finland, Sverige, Frankrike, Portugal, Ungern och Tjeckien. Länderna anser det omotiverat att öppna mjölkpaketet på nytt.
Agrarkommissionär Dacian Cioloș har konsekvent gått emot nedsatta straffavgifter. Enligt Cioloș kan endast ett enhälligt råd ändra på detta. Måndagens omröstning betraktas av kommissionen som ett tecken på att fettkorrekturen är slutbehandlad.
I juni ska kommissionen lägga fram en rapport om det senaste mjölkpaketets effekter. I detta sammanhang får medlemsländerna ännu en chans att diskutera problem i anslutning till avvecklingen av kvotsystemet.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab