Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
24.3.2014 / SLC
MMMTike: Trädgårdsstatistiken centraliseras
Vegetationsperioden 2013 var normal för trädgårdsproduktionen på friland, vilket syntes särskilt i skördarna för frilandsgrönsaker. Skörden av grönsaker på friland uppgick till nästan 176 miljoner kilo, och sammanlagt 16 miljoner kilo bär mognade till försäljning. Från växthusen skördades en grönsaksskörd på nästan 79 miljoner kilo, och för krukgrönsaker sattes åter nytt rekord: nästan 97 miljoner krukor. Produktionen av prydnadsväxter i växthus fortsatte att minska. Uppgifterna bygger på trädgårdsstatistiken för 2013, som färdigställdes nyligen vid Tike (Jord- och skogsbruksministeriets informationstjänstcentral).

Arealmässigt har det inte skett stora förändringar i produktionen av grönsaker på friland, men inom odlingen av bär håller särskilt odlingarna av svarta och gröna vinbär på att minska. Inom produktionen av grönsaker i växthus syns pensioneringen av tomatodlarna, visserligen främst i antalet företag. I fjol var antalet företag som producerar tomater för första gången under 400.

Antalet trädgårdsföretag underskred 4 000

Även om odlingsarealerna och produktionsmängderna inom trädgårdsodlingen har varit relativt stabila under de senaste åren, har antalet företag minskat i jämn takt. I fjol odlade endast 3 859 företag trädgårdsprodukter till försäljning. Av dem bedrev 2 995 företag odling på friland och 1 325 i växthus. Den totala arealen var 16 121 hektar, varav 392 hektar i växthus.

En bra sommar för rotsaker, normal skörd av jordgubbar och äpple

Sommaren 2013 var gynnsam för frilandsgrönsaker för vilka den totala skörden uppgick till nästan 176 miljoner kilo, vilket motsvarar en ökning med nästan 25 miljoner kilo från året innan. Särskilt morotsskörden om 71 miljoner kilo var god, över 15 miljoner kilo större än år 2012. Näst mest producerades lök (23 miljoner kilo) och vitkål (22 miljoner kilo).

Av bärskörden på 16 miljoner kilo utgjordes 13 miljoner kilo av jordgubbar och 1,5 miljoner kilo av svarta och gröna vinbär. Produktionen av frukt i Finland handlar i praktiken om äpple. Äppelskörden var något under fem miljoner kilo, men en intressant utveckling var den starka tillväxten av skörden av andra frukter, som gick upp till 113 ton. Till de övriga frukterna hör bland annat päron, plommon och körsbär. – Klimatuppvärmingen kommer att synas i trädgårdsstatistiken bland annat som en ökning av odlingen av frukter som just nu är mer sällsynta, bedömer Anna-Kaisa Jaakkonen, som ansvarar för statistiken.

Krukgrönsakerna gjorde ett stort hopp till 97 miljoner krukor

Största delen av produktionen av krukgrönsaker består av sallad, av vilken en del säljs i kruka och en del klippt, dvs. utan kruka. Ökningen av odlingen av kruksallad fortsatte även i fjol, och produktionsvolymen gjorde ett hopp till 77 miljoner krukor, vilket motsvarar en ökning med hela 7,5 miljoner krukor från året innan. Produktionen av kruksallad har ökat på tio år med totalt 33 miljoner krukor (+ 78 %).

Produktionen av övriga växthusgrönsaker var 79 miljoner kilo, två miljoner kilo mer än året innan. Ökningen berodde främst på ökningen av produktionen av växthusgurka, som uppgick till 36 miljoner kilo (+1,5 miljoner kilo). Tomat behöll dock sin plats som etta inom produktionen av växthusgrönsaker med en skörd om 38 miljoner kilo. Tomat har traditionellt varit den största odlingsgrönsaken i växthus, och nästan hälften av odlingsarealen i växthus är avsedd för tomatproduktion.

Tulpanen håller ställningarna

Prydnadsväxter producerades i växthus på en odlingsareal om knappt 13 hektar i 588 företag. På grund av att odlingen av snittblommor minskat rapporterades snittblommor och snittgrönt i fjol som en sammanräknad areal. Arealen minskade med två hektar till knappt 7 hektar. Även om produktionen av lökblommor minskade något, höll tulpanen ställningarna. I fjol drevs sammanlagt 59 miljoner tulpanlökar till försäljning. Odlingen av blommande krukväxter var oförändrad (10,7 miljoner växter), men mängden sommarblommor minskade något, till 39 miljoner växter varav 2,3 miljoner ampelblommor.

Bakgrund till statistiken

Uppgifterna i trädgårdsstatistiken samlas in en gång om året med hjälp av webbtjänsten och telefonintervjuer från alla företag som odlar trädgårdsprodukter för försäljning. I förfrågningen i oktober–december 2013 deltog sammanlagt 4 447 företag. Till följd av reformen av lantbruks- och trädgårdsföretag avgränsades 46 gårdar utanför populationen eftersom deras ekonomiska storlek underskred 2 000 euro.

De statistiska tabellerna i anknytning till meddelandet finns i tjänsten lantbruksstatistik.fi på hemsidan för Trädgårdsstatistik. Publikationen Trädgårdsstatistik 2013 publiceras i juni. Samtidigt publiceras även de regionala statistiska tabellerna på hemsidan för Trädgårdsstatistik.

Ytterligare information

Tike, Statistiktjänster
Aktuarie Anna-Kaisa Jaakkonen, tfn 0295 313 138
Planerare Arja Anttila, tfn 0295 313 136
E-postadresserna är i formatet fornamn.efternamn@mmmtike.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab