Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 28.3.2024
 Grattis Sune
14.3.2014 / Landsbygdens Folk
Miljöersättningarna minskar mest
- Genomförandet av de så kallade förgröningsåtgärderna i CAP-stödet medför att åtgärder som man tidigare fått miljöstöd för, så som mångsidig odling, nu blir en obligatorisk del av CAP-stödet. Man kan inte heller få ersättning för skiftesvisa åtgärder på den del av åkerarealen som är ekologisk fokusareal. Det handlar om 5 procent av arealen.
Producentorganisationerna har deltagit i beredningen tillsammans med jord- och skogsbruksministeriet i ett flertal arbetsgrupper om utformningen av utkastet till landsbygdsutvecklingsprogram.
- Arbetet med beredningen inleddes redan under den förra regeringen, då Sirkka-Liisa Anttila (c) var jord- och skogsbruksminister, minns Holger Falck.
Också andra parter har varit inkopplade. När det gäller miljöersättningarna har exempelvis miljöministeriet och miljöorganisationerna varit representerade.
I slutskedet var det utformningen av LFA-stödet som fick den största uppmärksamheten.
- Det gäller närmast det förhöjda hektarstödet för husdjursgårdarna, kravet på djurtätheten för husdjursgårdar och den stegvisa sänkningen av stödet enligt odlingsarealens storlek, säger Holger Falck.
Parterna nådde inte en överenskommelse i förhandlingarna om LFA-stödet, vilket ledde till att jord- och skogsbruksminister Jari Koskinen (saml) tog ett eget beslut.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab