Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 24.4.2024
 Grattis Albert
14.3.2014 / Landsbygdens Folk
Nylund vill bli landsbygdens röst i Bryssel
Nylund har tre mål med sin kandidatur. Det första är att han genom sin kandidatur ökar partiets chanser att få en kandidat invald och det därmed lyfts fram frågor som är viktiga för Svenskfinland i Bryssel.
- Jag vill föra landsbygdens och jordbrukarnas talan. Jag har mina rötter djupt i den österbottniska myllan och därifrån tar jag avstamp i valkampanjen.
- Det är till landsbygdsbefolkningen och jord- och skogsbrukarna som jag riktar mitt budskap. På valdagen är det viktigt att vi visar att landsbygden har en betydelse och är en kraft att räkna med, säger Nylund.
Att ha en ledamot i EU-parlamentet som förstår landsbygden och politiken samt byråkratin som styr livet för den enskilde människan är mycket viktigt. Utan parlamentariker med insyn i landsbygdsfrågor kan det snabbt uppstå en politik som inte tar hänsyn till finländska förhållanden.
- Det finns ofta både hot och möjligheter i politiken inom EU och för att minimera till exempel begränsningar av användning av skog måste det finnas personer i parlamentet som vet vad det handlar om, förklarar Nylund.
Han nämner också vikten av landsbygdspolitiker när EU:s gemensamma jordbrukspolitik utformas.
- Någon måste kunna sätta ner foten då politiken utformas, någon som vet att mänsklighetens största utmaning inför framtiden är att producera mat. För en bonde som jag är det minst sagt frustrerande att nästan enda gången produktionen av mat nämns i CAP-programmet är i ingressen.
- Resten är förbud, begränsningar, det är stenar och buskar, det är skyddsremsor och ekologiska arealer, det är tvärvillkor och sanktioner. Någon gång skulle det faktiskt sitta bra med lite sunt bondförnuft, konstaterade Nylund i sitt tal.
Han poängterar att EU för många finländare upplevs som en stor och avlägsen byråkratiapparat. Men han lyfter också upp att det finns en annan mycket viktig sida av EU.
- Det är demokrati och samarbete och vi bör komma ihåg att EU startade som ett fredsprojekt med kol- och stålunionen. Om ländernas ekonomi och handel är tillräckligt integrerad så hittar man andra lösningar på konflikter än krig. För mig har detta länge känts som bara teori, men nu med en konflikt i Europa så har det plötsligt relevans, säger Nylund, och hänvisar till den pågående konflikten mellan Ryssland och Ukraina på Krimhalvön.
Om Nylund skulle bli invald skulle den finlandssvenska landsbygden vara i en mycket bra situation ur ett politiskt perspektiv. Thomas Blomqvist, riksdagsman och förbundsordförande för NSP, sitter kvar i riksdagen medan Nylund skulle bevaka frågorna på EU-nivå.
- Då skulle de finlandssvenska jordbrukarna ha ett starkt team på högsta politiska nivå med en ledamot i parlamentet och en i riksdagen. Att SLC skulle ha två producentförbundsordföranden på sådana poster skulle vara en oslagbar kombination, säger Nylund.
- Men för att det ska bli verklighet så behöver alla hjälpas åt. Jag hoppas på det bästa och nu väntar ett intensivt arbete fram till valet, säger han.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab