Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
14.3.2014 / Landsbygdens Folk
Majoritet av EU-befolkningen står bakom jordbruksstödpolitiken
EU-kommissionen lät genomföra en Eurobarometer-undersökning i slutet av fjolåret för att pejla befolkningens kännedom om jordbrukspolitiken och inställningen till jordbrukets finansiering via EU:s budget.
I det stora hela förefaller jordbrukspolitiken att vara rätt väl förankrad i befolkningen. Jämfört med en motsvarande undersökning från år 2009, anser fler tillfrågade än tidigare att stödet till jordbruket och landsbygdens utveckling blir allt viktigare. Mer än hälften av EU-befolkningen anser att det också är viktigt att trygga mångfalden inom jordbruket och livsmedelsförsörjningen i EU.
Ungefär 45 procent av européerna anser att jordbrukets andel av EU-budgeten är lämplig. 26 procent av de tillfrågade anser att jordbruket får för litet pengar, medan 13 procent menar att utdelningen är för riklig.
Spridningen mellan medlemsländerna är ändå stor. En tredjedel av invånarna i Danmark, Sverige och Nederländerna anser att jordbrukarna får onödigt mycket stöd från EU. I 25 EU-länder anser en majoritet av befolkningen att jordbruksstöden är på en lämplig nivå. I Tjeckien anser 57 procent att stödnivån är rimlig. I Litauen och Finland är det 56 procent. Samtidigt efterlyser en tredjedel av befolkningen i Spanien och Rumänien mer medel för jordbruket.
Två tredjedelar av EU-befolkningen har uppfattningen att EU-jordbrukarna producerar säkra livsmedel. Mer än hälften ställer sig bakom påståendet att jordbruket främjar den ekonomiska utvecklingen på landsbygden.
Stödet för CAP-reformens miljövillkor är högt bland befolkningen. Mer än 91 procent av de tillfrågade betraktar det som positivt att jordbruksstödet kopplas till miljöåtgärder. Stödet borde bli mer rättvist och bättre riktat, anser 92 procent av de tillfrågade. I Sverige anser 96 procent av de tillfrågade att miljökopplingen är bra och detsamma gäller i Finland där 95 procent stöder miljöåtgärder. I Nederländerna, Tyskland och Grekland har stödet för en miljökoppling däremot minskat.
Jordbrukets betydelse för en trygg matförsörjning anses vara särskilt viktig i Finland, Irland och Spanien medan argumentet inte går lika bra hem i Kroatien och Rumänien. Finländarna betonar att jordbrukets historiska och kulturella betydelse är viktig.
53 procent av EU-befolkningen anmäler sitt intresse att betala mer för produkter med exakt ursprungsinformation. Mest benägna att betala mer är invånarna i Sverige, Luxemburg, Finland och Tyskland.
När det gäller mjölkprodukter är kvaliteten det viktigaste köpargumentet. Detta gäller särskilt i Malta, Litauen och Nederländerna, medan priset är viktigare i Ungern och Portugal. Produktens ursprung är viktigast i Österrike, Finland, Italien och Grekland.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab