Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
7.3.2014 / Landsbygdens Folk
HKScan avvecklar i Polen och rationaliserar i Sverige
Det polska köttföretaget Sokołów är formellt helägt av Saturn Nordic Holding, ett samföretag som HKScan grundade år 2004 tillsammans med danska Danish Crown. Sokołóws verksamhet har under hela tiden varit lönsam.
HKScan och Danish Crown äger vardera 50 procent i Saturn, men HKScan har nu beslutat att sälja sin andel till den danska partnern för 180 miljoner euro. Försäljningen ger en beräknad vinst på 67 miljoner euro och en fjolårsdividend på 8,4 miljoner euro.
Transaktionen måste ännu godkännas av konkurrensmyndigheterna. Försäljningen ska underlätta de finansieringsproblem som HKScan sedan länge dras med. Affären beräknas sänka koncernens nettoskuldsättning med hälften.
Helt kommer HKScan inte att lämna Polen. Koncernen ska hålla kvar sitt helägda dotterbolag HKScan Poland i Swinoujsie.
Verksamheten i Sverige ska samtidigt saneras, eftersom försäljningen backar. Bland annat ska 140 arbetsplatser avvecklas i Örebro och Skara. I stället tillkommer ett 50-tal jobb i Linköping. Enligt HKScan är de fackliga förhandlingarna redan slutförda.
Koncernen ska avveckla slakt och styckning av gris på anläggningen i Skara. Däremot kommer produktionen av köttbullar, hamburgare och annan färdigmat att fortsätta. Framöver ska den kompletta slakten av grisar ske vid HKScans anläggning i Kristianstad samt Siljans Chark. Dessutom har koncernen avtalat om legoslakt med Skövde Slakteri.
Styckningen av nötkött i Skara ska flyttas till Linköping. Som en del av omstruktureringen ska HKScan dessutom flytta produktionen av skinnfri korv från Örebro till Linköping. Som en följd avvecklas verksamheten i Örebro.
Omstruktureringen medför engångskostnader på drygt tio miljoner euro, varav 6,5 miljoner euro är nedskrivningar. Rationaliseringarna anses ändå vara nödvändiga för att lyfta lönsamheten i Sverige. I gengäld hoppas koncernledningen på en årlig resultatförbättring med minst sju miljoner euro. I dag sysselsätter HKScan 2.460 personer i Sverige.
HKScan har dessutom förknippats med ett gåtfullt listeriautbrott i Sverige. I slutet av senaste år rapporterades 63 kända fall av listeria i Sverige. Flera personer har dött av listeriaförgiftning, som misstänks härstamma från smörgåspålägg.
Listeriabakterier har påträffats i kokt medvurst från HKScans anläggning i Kristianstad. Detta har medfört att anläggningen har tvingats stänga efter att inspektörer har tagit positiva prover på flera platser i byggnaden.
Enligt HKScan har man ändå inte funnit något koppling mellan HKScans skivade smörgåspålägg och den listeriastam som förorsakade de aktuella sjukdoms- och dödsfallen. Koncernen fortsätter att spåra smittkällan i samarbete med myndigheterna.
Något förvånande var att HKScan länge dröjde med att informera om det viktiga listeriafyndet. Relevant information gick ut först en månad efter att produktionen hade stoppats.
HKScan har hittills tagit över 1.300 produkt- och miljöprover. Skivningsmaskinen där listeria påvisades i februari är fortfarande ur bruk. Problemet beror troligen på en felplacerad golvbrunn som nu saneras.
Enligt svenska epidemiologer förefaller det ändå som som om vågen av listeriasmitta skulle börja avta. De senaste veckorna har inga nya fall rapporterats.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab