Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
7.3.2014 / Landsbygdens Folk
Slappa ekokontroller i Italien och Rumänien
Risken är stor att konsumenter som inhandlar importerade ekologiska produkter från de båda länderna i stället får konventionell mat. Italien och Rumänien har från tidigare ett dåligt rykte som leverantörer av ekomat, skriver den tyska dagstidningen taz.
Italien hör till de ledande exportörerna av bland annat ekozucchini och ekologiska äpplen. Men det är inte ovanligt med bedrägerier där ekologiska odlare har brutit mot regler som förbjuder användningen av kemiska växtskyddsmedel och konstgödsel.
Som exempel nämner man ett fall med en fruktodlare i Sicilien som utan gällande undantagslov använde konventionella sticklingar i sina druvodlingar. Enligt odlaren hade dokumenten brunnit upp, men EU-tjänstemännen fastställde att de aldrig hade existerat.
EU-rapporten noterar att de italienska inspektörernas granskningar långtifrån alltid genomförs med den noggrannhet som instruktionerna föreskriver. Det handlar mer om intervjuer än om regelrätta kontroller, kritiserar inspektörerna. De lokala kontrollörerna underlåter ofta att granska byggnader och lager för att ta reda på om otillåtna växtskydds- eller gödselmedel uppbevaras på gårdarna.
EU-kommissionen kritiserar också det bristande samarbetet mellan nationella myndigheter. Kontrollen av importerade produkter är bristfällig på grund av tullpersonalens dåliga utbildning. Detta ökar i sin tur risken att otillåtna leveranser från tredje länder slussas in på EU-marknaden via Italien, heter det i rapporten.
Liknande försummelser rapporteras från Rumänien. Utbytet av information mellan myndigheterna kan beskrivas som otillräckligt, fastställer EU-kommissionens inspektörer i sin rapport.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab