Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 18.4.2024
 Grattis Valdemar och Volmar
5.3.2014 / SLC
WWF, MTK och SLC söker Östersjöns miljövänligaste bonde


Genom odlingstävlingen, som i år arrangeras för femte gången, vill man inspirera jordbrukare att övergå till odlingsmetoder som minskar Östersjöns näringsbelastning. Tävlingens målsättning är att informera om miljövänlig odling och ge erkänsla åt jordbrukare, som är föregångare i användningen av odlingsmetoder som minskar på övergödningen.

WWF Finland och producentorganisationerna Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK och Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC har sparkat igång en tävling, där man söker Östersjöns miljövänligaste bonde.

”Jordbruket är fortfarande en betydande källa för övergödande näringsbelastning av vattendrag. I tävlingen söker vi jordbrukare som på bred front motverkar övergödning eller som använder flere olika metoder för att minska på näringsbelastningen. Egna innovationer och en positiv förhållning till miljövård är också välkommet. I tävlingen vill vi särskilt belöna frivillighet”, berättar Sampsa Vilhunen från WWF Finland.

Avsikten med priset är att förmedla information om bästa praxis inom miljövänlig odling. I tävlingen ges erkännande åt producenter, som är föregångare i metoder som särskilt minskar på näringsurlakningen.

”MTK vill också fästa uppmärksamhet på att vinnargården upprätthåller odlingssäkerhet, goda skördar och därmed vettig och hållbar verksamhet, som minskar på näringsutsläppen. Det måste också finnas rum för naturens mångfald”, säger miljödirektör Liisa Pietola på MTK.

I tävlingen uppmanas såväl enskilda jordbrukare, producentorganisationer och andra instanser runtom Östersjön att delta. Från alla de nio östersjöländerna utses en nationell vinnare, som får en prissumma på 1 000 euro. Bland de nationella vinnarna utses hela tävlingens vinnare, som belönas med 10 000 euro.  

SLC:s verksamhetsledare Johan Åberg påminner om jordbrukets viktiga miljöarbete, som håller landsbygdens omgivning levande och skapar mångfald.
”Jordbruket och miljöarbetet har samma målsättningar. Alla tjänar på att bland annat näringsämnena används effektivt”, konstaterar Åberg.

Tävlingskriterierna och anmälningsblanketter hittas på adressen www.wwf.fi/viljelijapalkinto och www.mtk.fi/ymparisto/Vesiasiat/fi_FI/itameri/ (på finska) samt på svenska på www.slc.fi. Sista inlämningsdag för ansökningar är 30 april 2014. Odlare kan själva anmäla sig eller så kan också de landsvisa producentorganisationerna föreslå kandidater. De nationella vinnarna offentliggörs i månadsskiftet maj-juni och hela tävlingens vinnare sommaren 2014.

Priset Östersjöns miljövänligaste bonde har delats ut åren sedan år 2009. Senast vanns tävlingen av estniske Juhan Särgava, som belönades för sina innovativa, mångsidiga och kostnadseffektiva åtgärder, som bidrar till att minska näringsurlakningen på hans ekomjölkgård.

År 2013 vanns den nationella finländska tävlingen av Peppi och Marko Laine, vars lantbruksföretag bland annat använder en mångsidig växtföljd, vintertida växttäcke och effektiv användning av kväve, vilket minskar på näringsurlakningen från åkrar till vattendrag. Dessutom har det på gården under de senaste åren anlagts ett brett utbud av områden med skyddszoner samt områden för mångfald och naturvård.

Tilläggsinformation:

Chef för havsprogrammet Sampsa Vilhunen, WWF Finland, 040 550 3854, sampsa.vilhunen@wwf.fi.
Sakkunniga Airi Kulmala, MTK, 0400 755 454, airi.kulmala@mtk.fi.
Verksamhetsledare Johan Åberg, SLC, 040 523 3864, johan.aberg@slc.fi

Bakgrund till tävlingen:

WWF:s Östersjöprogram ordnar tävlingen i samarbete med Östersjöområdets jordbrukare och producentorganisationer i Östersjöns närområde (i Finland MTK och SLC).

Tidigare vinnare i tävlingen är
2013: Juhan Särgava, Estland
2011: Marian Rak, Polen
2010: Håkan och Teri Lee Eriksson, Sverige
2009: Katariina Vapoja och Jyrki Ankelo, Finland

Den senaste tävlingens vinnare kan man bekanta sig med genom att läsa Baltic Sea Farmer of the Year Award 2013 –broschyren http://wwf.fi/mediabank/4693.pdf (på engelska).

WWF:s Östersjö-program

Inom WWF:s Östersjö-program har man sedan 2007 arbetat med övergödningsproblem i alla Östersjöländer. Särskilt lantbrukets inverkan på Östersjöns tillstånd har utretts. WWF:s målsättning är att minska övergödningens inverkan på Östersjö-miljöns mångfald. Därför strävare WWF efter att främja miljövänlig odlingspraxis, som minskar att näringsämnen såsom fosfor och kväve rinner ut i Östersjön.



Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab