Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 6.5.2024
 Grattis Frej
28.2.2014 / SLC
MMMTike: Nytt rekord inom produktionen av fjäderfäkött
År 2013 producerades sammanlagt 388 miljoner kilo kött, vilket är drygt en procent mer än året innan. Produktionen av svin- och fjäderfäkött ökade medan produktionen av nötkött låg på så gott som samma nivå som året innan. Även produktionen av mjölk och ägg var större än året innan. Uppgifterna bygger på statistik från Tike (Jord- och skogsbruksministeriets informationstjänstcentral).

Produktionen av fjäderfäkött nådde ett nytt rekord

Produktionen av fjäderfäkött uppgick nu till en rekordmängd för tredje året i rad. I fjol utgjorde produktionen av fjäderfäkött 111 miljoner kilo, dvs. drygt tre procent mer än år 2012. Produktionen av broilerkött överskred för första gången 100 miljoner kilo och utgjorde 102 miljoner kilo. Produktionen av kalkonkött var drygt sju miljoner kilo. Produktionen av broilerkött har ökat med 50 procent under de senaste tio åren medan produktionen av kalkonkött har minskat med 50 procent.

Svinköttsproduktionen har minskat under de fyra föregående åren, men i fjol ökade produktionen något. Produktionen av svinkött var 194 miljoner kilo, vilket är cirka en procent mer än år 2012. Sammanlagt slaktades cirka 2,14 miljoner svin, och köttsvinens genomsnittliga slaktvikt steg med nästan ett kilo till 89 kilo.

Produktionen av nötkött var i fjol på samma nivå som året innan, dvs. drygt 80 miljoner kilo. Produktionen har minskat med cirka 15 procent under de senaste tio åren. Slakterierna slaktade drygt 266 600 nötkreatur i fjol. Antalet slaktade kor var nästan densamma som året innan, medan antalet slaktade tjurar minskade och antalet slaktade kvigor ökade. Den genomsnittliga slaktvikten för tjurar var 336 kilo, för kvigor 240 kilo och för kor 281 kilo.

Produktionen av mjölk större än året innan

Produktionen av mjölk utgjorde 2 260 miljoner liter, vilket är en dryg procent mer än år 2012. Produktionen av ekologisk mjölk fortsatte att öka och uppgick till drygt 41 miljoner liter. Ekologisk mjölk utgjorde ett par procent av mjölkproduktionen. Mjölkens genomsnittliga proteinhalt sjönk till 3,45 procent medan fetthalten steg till 4,28 procent.

Avvecklingen av mjölkproduktion blev något långsammare i fjol. I slutet av 2013 var antalet mjölkproducenter 8 800, vilket är fem procent färre än vid motsvarande tidpunkt året innan. Av mjölkproducenterna var 131 producenter av ekologisk mjölk. Antalet mjölkkor var cirka 282 000 i slutet av året. Mängden en procent större än året innan. Mjölkkornas genomsnittliga produktion uppgick till 7 980 liter.

Produktionen av ägg störst på sjutton år

Produktionen av ägg uppgick i fjol till nästan 68 miljoner kilo. Det motsvarar en ökning med nio procent från året innan. Fjolårets produktionsmängd var 2000-talets största; mer ägg producerades senast år 1996. Av alla ägg producerades sammanlagt 62 procent i hönserier med inredda burar, 34 procent i golvhönserier och fyra procent i ekologiska hönserier. Andelen ägg som producerats i hönserier med inredda burar har minskat sedan 2005 medan mängden ägg som produceras i golvhönserier och i ekologiska hönserier har ökat.

Bakgrundsinformation om statistiken

Uppgifterna om köttproduktionen, mjölkproduktionen och produktionen av ägg bygger på förfrågningar till slakterier, mejerier och äggförpackningsföretag.

Tabellerna som anknyter till meddelandet finns i tjänsten Lantbruksstatistik.fi: Kött, mjölk och mjölkprodukter samt ägg.

Närmare upplysningar:
Tike, Statistiktjänster
Aktuarie Sanna Vuorisalo, tfn 0295 313 149
E-postadresser förnamn.efternamn@mmmtike.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab