Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 6.5.2024
 Grattis Frej
28.2.2014 / Landsbygdens Folk
Det blir mera råg och vete i år
Förväntningarna om sådden av vårens grödor baserar sig på en enkät som Spannmålsbranschens samarbetsgrupp har låtit TNS Gallup utföra. Såddutsikterna har tidigare visat sig hålla ganska bra under resten av säsongen.
Om arealen med höstvete har ökat så är förväntningarna på vårvete lägre i år än i fjol, man räknar med en minskning på 10 procent till 196.000 hektar. Räknar man höstvete och vårvete ihop skulle vetearealen i alla fall stiga med 7 procent jämfört med fjolåret. Det är i sig litet intressant med tanke på att vetepriserna sjönk kraftigt under hösten i fjol.
Ungefär samma areal som i fjol, cirka 270.000 hektar räknar man med är i träda, gröngödslingsvall eller naturvårdsåker i år. Den här arealen väntas öka litet i södra Finland, men ökningen jämnas ut av små minskningar på annat håll i landet. I övrigt är tendenserna i stort sett de samma bland jordbrukarna i hela landet.
Arealen med foderkorn väntas öka med cirka 1 procent till knappa 440.000 hektar. Maltkornsarealen väntas å andra sidan sjunka med 7 procent till cirka 92.000 hektar. Räknar man ihop maltkorn och foderkorn väntas den samlade kornarealen sjunka med 1 procent till cirka 530.000 hektar.
Havrearealen väntas sjunka med 7 procent till litet på 340.000 hektar.
Arealen med rybs torde öka med 18 procent till litet på 43.000 hektar. Också rapsarealen väntas öka, det skulle bli cirka 10 procent, till 18.000 hektar. Den sammanlagda rybs- och rapsarealen torde således bli kring 61.000 hektar.
I år kan siffrorna i alla fall ändras för både rybs och raps beroende på hur långt det utsäde som betats med Cruiser OSR, Elado FS 480 och Modesto i fjol, räcker. En uppskattning som cirkulerat går på att det betade utsädet räcker för ungefär 50.000 hektar, men man vet inte säkert.
Arealen med proteinväxter väntas öka med cirka 15 procent. Man räknar även med en ökning av övriga grödor, så som blandsäd och grönsäd, ökningen skulle bli kring 4 procent.
Jordbrukarna torde ha sått in cirka 55 procent av rågarealen senaste höst med certifierat utsäde. Året före var andelen 52 procent.
När det gäller vete räknar man med att så in 31 procent av arealen med certifierat utsäde mot 28 procent i fjol. För havre däremot blir andelen mindre, 29 procent i år mot 36 procent i fjol. Av foderkornet räknar man med att så in 41 procent i år mot 46 procent i fjol. Det certifierade utsädets andel av rybsarealen väntas bli på samma nivå i år som i fjol, det vill säga 96 procent.
När det gäller satsningarna på eget utsäde så tänker de flesta sortera utsädet inför sådden. Som några exempel kan nämnas att 92 procent ämnar sortera havreutsäde och 74 procent har för avsikt att sortera kvarnveteutsäde.
Det är 57 procent som ämnar beta sitt utsäde för kvarnvete och 35 procent sitt havreutsäde.
Jordbrukarna har som målsättning att höja sina skördar betydligt jämfört med hittills. För råg är ambitionen exempelvis en höjning med 1.000 kilo per hektar, för vårvete 600 kilo, för rybs 340 kilo och för raps 550 kilo per hektar.
Ur enkäten kan man dessutom utläsa att det fortfarande är växtföljden som är det viktigaste kriteriet för hur jordbrukarna prioriterar sina grödor.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab