Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 6.5.2024
 Grattis Frej
28.2.2014 / Landsbygdens Folk
Pappersindustrin vill ha mindre EU-reglering
Industriförbunden med pappersindustrin i spetsen vill åstadkomma ett nytt uppsving för produktion i Europa.
- Främst handlar det om överregleringen inom miljösektorn, säger Jori Ringman-Beck, som är direktör för återvinning och miljö på europeiska pappersindustriförbundet CEPI.
- Det är en extrem detaljreglering där det mäts över hundra olika nivåer och intervaller för utsläpp.
Framför allt kritiserar industrin de höga energipriserna i Europa. Svaveldirektivet, där utsläppsgränserna satts mycket striktare för Nordeuropa än för Sydeuropa, gör att industrin räknar med markant högre fartygsbränsle- och fraktkostnader och kräver den offentliga sektorn på investeringsstöd.
Medan europeiska fabriker och produktionsanläggningar underkastas strikt detaljerade utsläppsnivåer, säljs importerade produkter utan kontroll och utan att framställningen hållit europeiska normer.
I och med EU-direktivet för industriutsläpp blev sektorvisa tekniska referenser bindande. Kraven på utsläppsminskning gäller både för olika produktionsmoment och dessutom skilt för användning av kemikalier, energi och återvinning av restprodukter.
Pappersindustrin påtalar att kostnaden för miljötillstånd därför blir alltför hög. Det handlar inte heller om närmiljön eller lokala miljökrav som tidigare.
- Vad gäller förbränningsanläggningarna är reglerna sinsemellan motstridiga, förklarar Ringman-Beck.
Regleringen för stora förbränningsanläggningar som använder biomassa ska omarbetas på EU-nivå. De ska dels regleras parallellt genom direktiven för luftkvalitet och dels genom utsläppskraven som gäller för miljötillstånd.
- För de biomassaboilers som används i cellulosa- och pappersindustrin innebär det investeringar på tre till fyra miljarder euro.
Industrins främsta invändning är att regleringen saknar koherens och samordningen av miljö- och klimatpolitiken brister inom EU-kommissionen. Detaljregleringen hotar konkurrenskraften.
- Vi har presenterat det här budskapet på nationell nivå och väntar oss reaktioner nu i vår, konstaterar Jori Ringman på CEPI.
- I och för sig har det bemötts med förståelse av EU-kommissionen, som ju också har en strategi för att återindustrialisera Europa. Och förväntningarna är stora på följande EU-kommission; då kommissionärerna byts ut förväntar vi oss en ny politik som gynnar industrin.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab