Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 6.5.2024
 Grattis Frej
28.2.2014 / Landsbygdens Folk
Finländsk träbil får premiär på internationell utställning
Bilen ska fungera som en provbänk för nya träbaserade biomaterial. Biofore har utvecklats av elever vid Metropolias linjer för bil- och maskinteknik samt industridesign. Det sista arbetsskedet är att finslipa inredningsdetaljerna.
Konceptbilen ska visa de möjligheter som den modernaste träteknologin erbjuder inom fordonskonstruktion. Med hjälp av förnybara biokompositer och andra träbaserade material kan bilens miljöbalans höjas till sin spets utan att tumma på vare sig säkerhet eller kvalitet.
Bilen ska klara de europeiska standarderna för krock- och brandsäkerhet. Den erbjuder också alla bekvämligheter som hör till en konventionell bil.
Bilens bärande konstruktioner, golv och karosseri samt hjulupphängningen kunde monteras i ett rätt tidigt skede. Därefter installerades styrning, motor, växellåda och bränsletank.
Med hjälp av värmeformbar faner av typen UPM Grada kan karossen utformas i futuristiska former, lika fritt som av glasfiber. Inredningen har designats så att trämaterialet också visuellt kommer till sin rätt.
Det blir en intressant men annorlunda kupé. Inredningen är ljus och luftig. Så här har man aldrig tidigare presenterat träytor i en bil, säger Juha Tuomola, som är en av konstruktörerna från Metropolia.
Motorn är givetvis inte tillverkad av trä, så långt har man ännu inte hunnit i utvecklingen. Men VW Polo-motorn tar sin energi ur UPM:s träbaserade tallolja, som är en biprodukt inom cellulosaproduktionen.
Man kan säga att bilen kör på bränsle som härstammar från stubbar, bark och trädgrenar. Bränslet tävlar givetvis inte med matproduktionen i motsats till omdiskuterade fordonsdrivmedel från majs och rybs.
Ett femtiotal unga konstruktörer har sammanlagt arbetat omkring 50.000 timmar med bilen. Den första provturen genomfördes i hällande regn för att åskådliggöra att fukt inte påverkar konstruktionen.
Projektledare Pekka Hautala från Metropolia säger att han är stolt över resultatet efter den fyra år långa processen. Projektet står nu inför sin kulmen på en av världens viktigaste mötesplatser för den internationella fordonsindustrin.
Den internationella fackpressen har redan visat ett stort intresse för den finländska träbilen. Eldprovet blir premiären på den internationella bilsalongen i Genève den 6-16 mars inför 10.000 motorjournalister. Före det blir det inga bilder av Biofores konceptbil.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab