Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 6.5.2024
 Grattis Frej
28.2.2014 / Landsbygdens Folk
Massiva traktorstölder oroar jordbrukarna i EU
Polisen började gräva i fallet i november 2012 efter att tre John Deere-traktorer hade anmälts som stulna i Frankrike. Den nationella utredningskommissionen fick stöd av Europol som började samordna spaningarna i flera europeiska länder. Det visade sig att ligan utförde sina operationer från Spanien. De stulna maskinerna till ett värde av cirka 80.000 euro per enhet, lastades på rumänska långtradare för vidaretransport till Ungern eller Rumänien.
Gruppen hade enbart i Frankrike stulit 30 traktorer. Under färden mot Östeuropa genomfördes sannolikt fler stölder längs vägen. Ligan antas bland annat ha lagt vantarna på 20 traktorer i Österrike till ett sammanlagt värde av en miljon euro.
Den sammanlagda ekonomiska förlusten av ligans härjningar uppskattas till 3,2 miljoner euro. De viktigaste medlemmarna i gruppen var rumäner som bor och agerar i olika europeiska länder, bland annat Rumänien och Spanien.
Gripandet föranledde ytterligare genomsökningar av privata lägenheter där polisen gjorde nya beslag. Bland annat påträffades ett stort antal mobiltelefoner och SIM-kort, kontanter, vapen och ammunition, GPS-utrustning och förfalskade identitetshandlingar.
Europol sände för några veckor sedan ut en varning för gränsöverskridande ligor som rör sig på den europeiska landsbygden för att stjäla traktorer och andra maskiner. Enligt polisen agerar ligorna mycket fräckt.
Enbart i Frankrike har 40 traktorer under det gångna året stulits från återförsäljare på landsbygden. De östeuropeiska ligorna är enligt Europol synnerligen välorganiserade med klart och tydligt fördelade arbetsuppgifter.
Traktorerna körs upp på lastbilar och transporteras över gränserna. Franska traktorer har dykt upp i Tyskland, Ungern och Rumänien. Traktorer som har stulits i Nederländerna, Italien, Tyskland och Österrike har påträffats i Ungern.
Andra ligor har specialiserat sig på att stjäla traktorer från lantgårdar. I Österrike har traktorer till ett värde av en miljon euro stulits från gårdar i närheten av gränsen till Ungern. Några av traktorerna påträffades gömda i en närbelägen skog. Liknande tillgrepp har anmälts i flera europeiska länder. Minst nio jordbruksmaskiner försvann senaste höst i Nederländerna under en period av tre veckor.
Motsvarande mönster går igen i Belgien. Ligorna knycker traktorer som står i gårdarnas redskapsskjul eller kör helt enkelt bort maskiner som står ute på åkern.
Enligt Europol genomförs stölderna mestadels nattetid, men traktorer har också försvunnit mitt på ljusa dagen. Polisen anser att jordbrukarna borde skydda sina maskiner bättre. Traktorerna lämnas inte sällan utan tillsyn på ett fält eller förvaras i ett lättillgängligt skjul.
Traktorer som står parkerade hos återförsäljarna är ett lätt och attraktivt byte. Maskinaffärerna är ofta belägna i industriområden där få människor rör sig nattetid. Då kan traktorerna ostört lastas på bilar.
Gärningsmännens arbete underlättas av att traktorer av samma fabrikat ofta har identiska nycklar som kan användas för att starta alla maskiner av samma typ. Ibland passar till och med samma nyckel i varje maskin av ett visst märke, anmärker Europol.
Den franska producentorganisationen FNSEA slår nu larm om den snabbt ökande kriminaliteten på landsbygden. Enligt den franska producentbasen Xavier Beulin handlar det inte längre om enstaka stölder. Brottsligheten har fått en ny dimension.
Vi har att göra med gärningar som utförs av organiserade nätverk, framhöll FNSEA-ledningen förra veckan vid ett möte med politiker. Enligt Beulin upplever landsbygdsbefolkningen en tilltagande oro och osäkerhet till följd av den nya brottsvågen.
Beulin upplyste politikerna om att traktorer, kompletta rader av grönsaker och tiotals husdjur kan försvinna över en natt. Enligt den nationella enheten för kriminalitetsforskning i Frankrike ökade denna typ av brottslighet med 60 procent mellan åren 2007 och 2012.
Inrikesminister Manuel Valls bekräftar att kriminaliteten har fortsatt att stiga med ytterligare 6,7 procent under år 2013. Han lovade att snarast lägga upp en nationell handlingsplan mot stölder på lantgårdar tillsammans med jordbruksminister Stéphane Le Foll.
De båda ministrarna har åkt på besök till drabbade gårdar för att skapa sig en bild av problemet och dess effekter i praktiken. Inrikesministeriet vill också intensifiera samarbetet mellan jordbrukarna och polisen. Bland annat ska en webbsida förbättra jordbrukarnas kommunikation med de regionala polismyndigheterna. Inrikesministeriet vill också koppla in Europol i det förebyggande arbetet och utredningarna.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab