Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 6.5.2024
 Grattis Frej
25.2.2014 / SLC
Tike: Spannmålsskörden är störst på fyra år
Tikes (Jord- och skogsbruksministeriets informationstjänstcentral) skördestatistik preciserades. Spannmålsskörden år 2013 bekräftades ha uppgått till 4,1 miljarder kilo. Statistiken som bygger på skördedata som erhålls från jordbrukarna bekräftade förhandsinformationen om att spannmålsskörden är störst på fyra år.

Nästan alla åkerväxter gav bättre skördare än år 2012. Avvikande från fjolåret undveks skördeskador nästan helt, och hektarskördarna var bättre än i genomsnitt.

Gott om korn och havre

Korn odlas i Finland från Åland ända till Lappland. År 2013 var kornskörden något större än genomsnittet granskad över en tioårsperiod. Kornskörden (1,9 miljarder kilo) utgör hälften av hela spannmålsskörden. Havre är det näst mest odlade sädesslaget. Havreskörden (1,5 miljarder kilo) är en dryg tiondel större än den genomsnittliga skörden under de senaste tio åren.

Lite råg och rybs

Det tredje mest odlade sädesslaget i Finland är vete. Veteskörden (870 miljoner kilo) är en normal skördemängd. Råg är det enda sädesslaget som används enbart som livsmedel i Finland. Rågskörden utgjorde hösten 2013 endast 26 miljoner kilo. Det är hälften av den genomsnittliga skörden och täcker uppskattningsvis en fjärdedel av den inhemska konsumtionen.

I likhet med råg täcker inte heller produktionen av rybs den inhemska konsumtionen. Rybsskörden hösten 2013 utgjorde 52 miljoner kilo, vilket är ungefär hälften av den genomsnittliga skörden under den senaste tioårsperioden.

Potatisskörden åter normal

Potatisskörden är genomsnittlig och sammanlagt 620 miljoner kilo potatis skördades i gynnsamt höstväder. Skörden återvände till den normala nivån efter nedgången som orsakades av den regniga hösten år 2012. Odlingsarealen för potatis har minskat kontinuerligt under den senaste hundraårsperioden. Den har minskat med hälften på trettio år och utgjorde cirka 22 000 hektar år 2013.

Bakgrund till statistiken

Skördestatistiken baserar sig på uppgifter som lämnats av odlarna. Informationen har samlats in via webbtjänsten och med telefonintervjuer från cirka 5 700 odlare. Odlingsväxternas skördearealer har beräknats genom att subtrahera den totalförstörda arealen enligt uppgifterna i landsbygdsnäringsförvaltningens datasystem från odlingsarealen för de gårdar som är upptagna i lantbruks- och trädgårdsföretagsregistret. För vissa växters del täcker statistiken en något mindre odlingsareal än under de senaste åren eftersom de allra minsta gårdarna blev utanför populationen vid reformen av lantbruks- och trädgårdsföretagsregistret.

Läs mera

De statistiska tabellerna publiceras i tjänsten Maataloustilastot.fi under Skördestatistik.

För information om det nya lantbruks- och trädgårdsföretagsregistret se meddelandet som publicerades 17.2.2014 (på finska).

Närmare upplysningar:
Tike, Statistiktjänster
Forskare Anneli Partala, tfn 0295 313 145
E-postadresser förnamn.efternamn@mmmtike.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab