Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 6.5.2024
 Grattis Frej
21.2.2014 / Landsbygdens Folk
EU överväger att anmäla Rysslands grisstopp till WTO
EU-kommissionen anser att Rysslands importstopp för griskött från hela den europeiska unionen saknar proportioner. Förbudet infördes genast efter att afrikansk svinpest hade påträffats hos döda vildsvin i Litauen.
På onsdagen lättade Ryssland något på embargot genom att tillåta import av förädlade livsmedel från EU som innehåller griskött, exempelvis korv. Griskött eller färska livsmedel som innehåller griskött får däremot inte exporteras till Ryssland.
På måndagen blev det klart att också Polen har fått sitt första fall av afrikansk svinpest. De polska myndigheterna bekräftade att ett smittat vildsvin hade påträffats cirka 900 meter från gränsen till Vitryssland.
Problemet diskuterades livligt i anslutning till de europeiska jordbruksministrarnas möte i början av veckan. Kommissionen har svårt att förstå Rysslands agerande mot bakgrunden av att den afrikanska svinpesten är oroande vanlig i Ryssland.
Det orimligt att stoppa importen från hela EU-området, inskärpte Borg. Han anser att de ryska myndigheterna inte bemödar sig om tillräckliga åtgärder för att bekämpa spridningen i eget land.
Borg hänvisade till informationer som tyder på mer än 600 fall av afrikansk svinpest i Ryssland. Smittan kommer in i EU via Vitryssland, tillade kommissionären.
Enligt kommissionens tolkning bryter Rysslands importstopp mot WTO-reglerna. Följaktligen har EU möjlighet att låta WTO avgöra handelstvisten. Men tillsvidare satsar EU på förhandlingar.
Borg varnade för de ekonomiska konsekvenserna för EU:s grisproduktion. Den europeiska unionen har dagligen exporterat griskött till Ryssland till ett värde av fem miljoner euro. Den ryska marknaden motsvarar cirka en femtedel av EU:s export av griskött, årligen mer än 700.000 ton, påpekade Borg.
Enligt ryska uppgifter motsvarar importen från EU cirka en tredjedel av Rysslands samlade import. EU-grisköttet kan lämpligen ersättas med leveranser från Brasilien, USA, Kanada eller Chile, enligt de ryska grisproducenternas organisationer.
EU försöker febrilt lösa problemet. Denna veckas fredag ska en delegation från Bryssel resa till Moskva för konsultationer.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab