Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 6.5.2024
 Grattis Frej
21.2.2014 / Landsbygdens Folk
Interpol konfiskerade tusentals ton fejkad mat
I aktionen samarbetade polis, tull, nationella livsmedelsmyndigheter och partner inom den privata sektorn. Det är också första gången som EU-kommissionens generaldirektorat för hälsa och konsumentskydd har medverkat i en razzia av denna omfattning.
Polis och tull beslagtog bland annat 131.000 liter oljor och vinäger, mer än 80.000 kex och chokladkakor, 20 ton kryddor och smaktillsatser, 186 ton spannmål, 45 ton mejeriprodukter och 42 liter honung.
I Italien upptäcktes ett nätverk av organiserad brottslighet som framställde och distribuerade förfalskad champagne. Vid polisinsatserna säkrades 60.000 flaskor och falska etiketter på två orter. Tre personer häktades medan 24 personer fick strafforder.
I Spanien häktades 24 personer för brott mot arbets- och immigrationslagar efter att ha stulit 4,5 ton sniglar. I Bangkok stormade den thailändska polisen ett lager med 270 flaskor whisky som hade försetts med falska etiketter och fejkade förpackningar.
I Filippinerna beslagtog myndigheterna nästan 150.000 ton falska buljongtärningar. Den franska polisen stängde ett olagligt slakteri i utkanten av Paris.
Fisk och skaldjur representerade den största kategorin av beslagtagna livsmedel. Som ett exempel nämner Interpol ett beslag av 484 ton gulfenad tonfisk som saknade de erforderliga dokumenten för spårbarhet.
En av de viktigaste målsättningarna för Interpols tredje Opson-operation var att identifiera organiserade kriminella nätverk som bedriver handel med undermåliga livsmedel och produktförfalskningar.
Enligt Interpol är den olagliga handeln med livsmedel en lukrativ bransch som omsätter enorma summor. Vinsterna kanaliseras för det mesta till annan olaglig verksamhet för att bland annat finansiera människohandel och handel med droger.
Omsättningen med förfalskade livsmedel har stigit till belopp som vanliga konsumenter knappast kan föreställa sig, framhåller Michael Ellis som leder Interpols avdelning för olaglig handel och förfalskningar.
Enligt Ellis måste verksamheten stävjas eftersom den hotar konsumenternas hälsa och säkerhet. Brottsligheten inom matsektorn är på väg att bli ett allvarligt, globalt problem, tillägger han.
I razzian deltog 33 länder, bland dem också Finland, Sverige och Danmark.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab