Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 6.5.2024
 Grattis Frej
21.2.2014 / Landsbygdens Folk
Tidsfrist för nordliga stödet
Det är åldersgränserna i det nordliga stödet som orsakat meningsskiljaktigheter. Parterna har under de senaste veckorna försökt förhandla sig fram till en lösning med enhetliga villkor i de nationella stöden och LFA-stödet, men utan att lyckas.
Då är tågordningen den att parterna får några dagars betänketid. Efter det kan statsrådet fatta ett ensidigt beslut.
Enligt lagstiftningen kan man inte få nordligt stöd efter att man fyllt 68 år. Inte heller om man lyfter LFÖPL-pension.
När det gäller nuvarande LFA-stödet och dess nationella tilläggsdel kan man inte heller göra nya förbindelser efter att man fyllt 68 år eller erhåller LFÖPL-pension.
Inför reformen av stödsystemen har producentorganisationerna och jord- och skogsbruksministeriet försökt förhandla sig fram till enhetliga villkor inom de olika stödformerna också i fortsättningen. Nu anser emellertid ministeriet att åldersgränser inte längre är möjliga i LFA-stödet.
Producentorganisationerna har dock hållit på att åldersgränserna borde bibehållas för att gynna de aktiva jordbrukarna. Målet med åldersgränserna är att föryngra jordbrukarkåren och att få areal överfört till unga jordbrukare.
- Vi har diskuterat möjligheterna för enhetliga kriterier i LFA-stödet och i det nordliga stöder, säger SLC:s verksamhetsledare Johan Åberg. Det skulle till exempel förverkligas som en striktare tolkning av begreppet aktiv jordbrukare, detta som ett möjligt alternativ till åldersgränserna. Ministeriet har emellertid inte uttryckt en klar vilja att förhandla med EU-kommissionen om skärpta villkor för LFA-stödet. Det orsaken till att vi från producenthåll anser att det är onödigt att ändra i villkoren för det nordliga stödet, säger Johan Åberg.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab