Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 6.5.2024
 Grattis Frej
21.2.2014 / Landsbygdens Folk
Höga mögeltoxinhalter överraskade odlare och industri
En entydig orsak till förekomsten har inte hittats. Det finns oftast ett antal faktorer bakom förekomsten av rödmögel och endast genom att åtgärda dem alla kan mögeltoxinerna hållas under kontroll.
Förra sommarens höga halter av toxiner berodde troligen på förorenat växtavfall och frön från året innan, samt på det våta vädret under blomningsperioden som gynnade rödmögelsvampen. Uppföljningen har gett bevis för att risken för DON-mögeltoxiner ökar från de sydliga odlingsområdena till områdena i norr.
Jordbrukaren bör vara speciellt noggrann på riskområdena så att alla odlingstekniska åtgärder som krävs vidtas. Här ingår allt från val av sort och odlingsplats till skördande, torkning och sortering.
Riskerna med rödmögel är väl kända inom spannmålsodling för livsmedel och foder. När man använder egen spannmål som foder för boskap är det viktigt att vara medveten om kvaliteten på fodret. Särskilt grisar, hästar och unga djur i allmänhet är känsliga för mögeltoxiner. Av nötboskap är mjölkkor mest känsliga.
Iståndsättning och betning av utsäde har under årens lopp fått en allt viktigare roll i motarbetandet av mögeltoxiner. Betning är den viktigaste åtgärden enligt säkerhetsuppföljningen som gjordes 2000-2013. Eftersom rödmögel kvarstår i fröet kan man genom betning betydligt minska överföringen av möglet till grödan.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab