Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 6.5.2024
 Grattis Frej
14.2.2014 / Landsbygdens Folk
Parlamentet avvisar EU:s nya fröförordning
Kommissionens planer på nya regler för fröhanteringen har debatterats häftigt de senaste månaderna. Kritiker har befarat att den privata handeln med gamla, beprövade sorter kommer att förhindras eller till och med stoppas.
Trots kommissionens försäkringar om motsatsen, har de nya reglerna mötts med skepsis i offentligheten. Kritikerna befarar att de stora frö- och utsädeskoncernerna drar den största nyttan av lagstiftningen, medan mindre företag och odlare får nackdelar.
Kommissionen motiverar sitt förslag med behovet av enklare och mer flexibla regler för försäljning av frön och annat växtförädlingsmaterial. Detta ska leda till en produktiv, anpassningsbar och varierad växtodling och skogsproduktion i EU.
Motståndarna befarar däremot att den planerade sammanslagningen av tolv frödirektiv för vitt skilda sektorer förorsakar fler problem än lösningar. Särförhållandena inom sektorer som vinodling, frukt, grönsaker och skogsvård beaktas inte tillräckligt mycket.
Enligt kritikerna är undantagsreglerna för nischföretag oklart formulerade. Detta kan i värsta fall hota mångfalden inom frösektorn.
Eftersom förslaget klart och tydligt har avvisats i både jordbruks- och miljöutskotten, väntas parlamentet också rösta omkull förslaget då det senare tas till behandling i plenum.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab