Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 6.5.2024
 Grattis Frej
14.2.2014 / Landsbygdens Folk
Elektronisk öronmärkning ska standardiseras i hela EU
Den elektroniska öronmärkningen ska också i fortsättningen förbli frivillig. Kommissionen vill ändå införa en enhetlig modell för det slag av elektronisk märkning för identifiering av djur som förekommer i stora jordbruksföretag.
En utbredning av icke-kompatibla system skulle äventyra det elektroniska utbytet av data, varvid fördelarna med elektronisk identifiering skulle gå förlorade, resonerar kommissionen.
Enligt planerna är huvudregeln att nötboskap som tidigare ska märkas med två konventionella öronmärken. Producenter som inför elektronisk märkning ska däremot använda både ett konventionellt märke och ett mikrochip som har auktoriserats av EU.
Enligt kommissionen vore en heltäckande elektronisk identifiering den bästa lösningen. Ett sådant system skulle underlätta en snabb spårbarhet av djur i krissituationer som epidemier. Men kostnaderna för en sådan identifiering i hela EU anses vara för höga.
EU-parlamentets miljöutskott gav senaste vecka grönt ljus för de nya rambestämmelserna för en frivillig elektronisk märkning. Omröstningen var mycket knapp. Kommittén godkände kommissionens förslag med endast tre rösters övervikt.
I utskottet försökte 26 medlemmar blockera förslaget genom att koppla det till de nya reglerna för klondjur. Utskottets minoritet anser att de föreslagna klonreglerna inte är tillräckligt stränga.
Parlamentets rapportör Sophie Auconie var lättad efter omröstningen. Hon varnade för att fördröja reglerna om elektronisk boskapsmärkning genom att koppla ihop frågan med kloningen. Hela sektorn skulle lida av detta, tillade hon.
Parlamentet ska i april rösta om frågan i plenum. En informell överenskommelse med rådet fattades redan senaste sommar. Om medlemsländerna ger klartecken, kan de nya reglerna träda i kraft efter en övergångstid på fem år.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab