Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 6.5.2024
 Grattis Frej
14.2.2014 / Landsbygdens Folk
Stridbar forskare ifrågasätter Roundup
Gilles-Eric Séralini nådde stora rubriker i fjol med anledning av sina slutsatser att råttor som äter GMO-majs och utsätts för Roundup utvecklar tumörer. Ett stort antal internationella forskare betecknade slutsatserna som oseriösa och ovetenskapliga.
Nu är Séralini på hugget igen. I en ny forskningsrapport från universitetet i Caen hävdar Séralini och hans team att ogräsmedlet Roundup är betydligt giftigare än man tidigare har utgått från. Rapporten har accepterats för publicering av tidskriften BioMed Research International.
Den franska forskaren anklagar tillsynsmyndigheterna för metodiska fel vid riskbedömningen av Roundup. Ogräsmedlets aktiva substans glyfosat är inte boven. Problemet är blandningen av en stor mängd tillsatsmedel, så kallade adjuvanter, menar Séralini.
Adjuvanter är kemiska tillsatsämnen som bland annat hjälper till att stabilisera den kemiska föreningen glyfosat och gör det lättare för substansen att penetrera ogräsplantorna så att de till sist dör.
Glyfosat har ansetts vara mindre giftigt än bordssalt eller kaffe. Men summan av de många tillsatsmedlen förstärker toxiciteten hos Roundup upp till tusen gånger mer än myndigheternas bedömning, anser Séralini.
Han påpekar att dessa tillsatsmedel sällan nämns i produktdeklarationer, trots att de tillsammans är betydligt giftigare än den aktiva substansen i sig. Detta har myndigheterna hittills bortsett från.
Séralini kritiserar särskilt toxiciteten hos polyetoxilerade talgaminer (POE-15) som misstänks för att påverka mänskliga celler. Han anser att deras långsiktiga effekter inte tas tillräckligt i beaktande med dagens utvärderingsmetoder.
Enligt Séralini borde tillstånden för Roundupherbicider snarast tas till omprövning. Dessutom måste procedurerna för riskbedömningen fullständigt revideras, kräver den franske forskaren.
Den europeiska växtskyddsindustrins centralorganisation European Crop Protection Association (ECPA) sågar Séralinis rapport. ECPA påpekar att industrin satsar enorma resurser på forskning och utveckling.
Enligt ECPA uppfyller Séralinis projekt inte de standarder för vetenskaplig forskning som man borde förvänta sig under det 21:a århundradet. Växtskyddsindustrin kritiserar forskarens metoder som olämpliga för syftet att utreda toxiciteten hos människor.
Man påpekar att de bekämpningsmedel som kritiseras i studien redan har utvärderats noggrant i EU-studier. De adjuvanta tillsatsämnena innefattas i den övergripande bedömningen av ifrågavarande bekämpningsmedel, framhåller ECPA.
Organisationen understryker att växtskyddsindustrin är redo att föra en saklig diskussion om sina produkters säkerhet och deras fortsatta roll inom jordbruket. Men diskussionen måste baseras på sund och relevant vetenskap.
Den europeiska livsmedelsmyndigheten Efsa bekräftar att man känner till den aktuella undersökningen och lovar att bekanta sig med slutsatserna inom den närmaste framtiden.
Forskargruppen kring Gilles-Eric Séralini har fått häftig kritik från den internationella forskarkåren för sina omdiskuterade försök med råttor och GMO-majs. Han hävdar att råttor som utfodras med Roundup och GMO-majs löper stor risk att utveckla tumörer.
Flera hundra internationella experter ifrågasatte resultatet och påtalade stora brister och direkt slarv i forskarnas metodik. Enligt de kritiska forskarkollegerna bevisade Séralinis experiment ingenting alls.
Cancerrapporten publicerades i den amerikanska tidskriften Food and Chemical Toxicology, som senare drog in artikeln. Förlaget motiverade åtgärden med att rapporten var oseriös och saknade vetenskaplig grund.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab