Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 6.5.2024
 Grattis Frej
14.2.2014 / Landsbygdens Folk
EU redo att skippa nästan alla tullar med USA
Genom slopandet av tulltarifferna vill EU-kommissionen signalera att ingen ekonomisk sektor skyddas för liberalisering. EU-tjänstemännen har varit ovilliga att uttala sig offentligt i frågan, men källor har bekräftat att budet att slopa största delen av tulltarifferna ska realiseras i fyra skeden.
Budet om att skippa 96 procent av tulltarifferna uppges gälla i första hand ifall Washington kontrar med en motsvarande framställan. I andra hand föreslår EU att skapa två övergångskategorier som skulle gälla för tre procent av varuhandeln, närmast vissa fordonstyper och vissa lantbruksprodukter. För dessa kategorier skulle en övergångsperiod på tre respektive sju år ingås innan tulltarifferna slopas.
Nötkött, griskött och fjäderfä skulle falla under den fjärde kategorin där skyddstullarna kvarstår, men de amerikanska produkterna skulle garanteras större kvoter. Från EU-kommissionens håll låter man förstå att dessa kvoter slås fast senare.
Ifjol ingick EU en kvot med Kanada gällande ett tillägg om 45.000 ton nötkött och därför uppskattar analytiker att en eftergift till USA innebär minst en fördubbling av den mängden.
Pekka Pesonen, generalsekreterare för Copa-Cogeca, besökte Washington förra fredagen. Trots budet om slopandet av tulltarifferna verkar det som att den största fördelen med tull- och investeringsavtalet skulle uppnås genom avskaffandet av övriga handelshinder.
- Kommissionen räknar med att den största nyttan med avtalet, d.v.s. 75 procent av den beräknade nyttan, skulle uppnås genom att den europeiska och den amerikanska regleringen sammanjämkas, förklarar Pesonen.
- Tillgången till den europeiska marknaden är det viktigaste för amerikanerna.
På Copa-Cogeca framhåller man att produktionsstandarderna måste respekteras. Samma nivå på djurs välfärd borde gälla för importerat kött som för EU-producerade råvaror.
- Vårt förbud mot användningen av hormoner i djuruppfödningen och klorering av hönskött måste respekteras.
Parterna ska förhandla om nötsektorn inom de närmaste veckorna.
- Det verkar som att den amerikanska delegationen var redo att låta europeiskt nötkött in på marknaden, uppskattar Pesonen. Även europeisk frukt ska beredas tillgång till den amerikanska marknaden.
På Copa-Cogeca varnar man för att förhandlingarna framskrider för fort.
- I USA verkade man tycka att allt är öppet för förhandling, inbegripet hormoner och tillgång till marknaden, säger Pesonen.
- Men här är användning av hormoner förbjuden i lag.
Producentorganisationerna har en rådgivande roll i förhandlingarna, som intensifieras under de kommande månaderna. Än är det oklart huruvida avtalet överhuvudtaget kommer till stånd, eftersom tidsrymden begränsas till den nuvarande EU-kommissionens mandat som går ut i höst och USA:s mellanårsval i november.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab