Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 6.5.2024
 Grattis Frej
10.2.2014 / SLC
MMMTike: Lagren av matpotatis 125 miljoner kilo
I mitten av januari fanns det 125 miljoner kilo matpotatis i lantbrukens lager. Den sammanslagna lagermängden för mat- och matindustripotatis var 146 miljoner kilo. Lagermängden för matpotatis i januari var rätt lika som för två år sedan, medan den sammanlagda mängden av mat- och matindustripotatis är mindre än i januari 2012. Uppgifterna bygger på statistik som förs av Tike (Jord- och skogsbruksministeriets informationstjänstcentral). Mängden mat- och matindustripotatis i lantbrukens lager utreds två gånger om året.

Skördmängderna och därigenom lagermängderna för potatis har varierat kraftigt under de senaste åren beroende på odlingsarealen och växtförhållandena. Sommaren 2013 var gynnsam för potatis, och potatisknölarna blev rätt stora. I januari 2013 var potatislagren exceptionellt små jämfört med genomsnittet eftersom sommaren 2012 var ett missväxtår för potatis.

Potatis i lagret är i Österbotten

I fjol höstas fanns det så gott som ingen matindustripotatis i lagren och därför gick en del av den skördade matindustripotatisen direkt från åkern till industrin. Den sammanlagda lagermängden mat- och matindustripotatis i januari var lägre än under det föregående normala året, dvs. januari 2012. Våren 2014 torde en del av matpotatisen användas som matindustripotatis och inom produktionen av stärkelse. Geografiskt sett är största delen av mat- och matindustripotatisen lagrad på de huvudsakliga produktionsområdena, dvs. på områdena för ELY-centralerna i Österbotten, Norra Österbotten och Södra Österbotten.

Tillräckligt med potatis för export

Minskningen av lagren beror dels på skördmängderna och den inhemska konsumtionen, dels på exporten och importen av potatis. Exporten särskilt till Ryssland har varit betydande under vissa år. I vinter har exporten till Ryssland varit stoppad på grund av det exportförbud som landet utfärdat, trots att Finland har tillräckligt med potatis också för export. Exporten i oktober–december i fjol höstas utgjorde 180 ton, medan mängden hösten 2012 var 1,5 och hösten 2011 hela 1,6 miljoner kilo. Hösten 2011 utgjorde exporten till Ryssland 76 procent av den totala exporten. EU:s interna export och import statistikförs visserligen inte heltäckande i Tullens statistik.

Bakgrund till statistiken

Uppgifterna om lantbruk som odlar mat- och matindustripotatis samt om deras produktionsarealer har hämtats i landsbygdsnäringsförvaltningens informationssystem. Enligt uppgifterna odlades mat- och matindustripotatis sommaren 2013 på 727 gårdar och odlingsarealen uppgick till 12 423 hektar. Förfrågan om matpotatislagren riktades till de gårdar som odlade mat- och matindustripotatis på en över 2 hektar stor areal. Till enkäten valdes ett sampel om 398 gårdar, av vilka 94 procent besvarade förfrågan. Lagerförfrågan riktades till samma gårdar som i mitten av oktober.

Då arealuppgifter jämförs med tidigare år ska det observeras att även gårdens egen sättpotatisproduktion och hushållsodling samt övrig potatis har ingått i odlingsarealen för mat- och matindustripotatis från och med 2012.

Tabellerna i anslutning till statistiken publiceras i tjänsten Maataloustilastot.fi på hemsidan för Statistik över lagren av matpotatis.

Övrig statistik
Skördestatistik

Ytterligare information:
Tike, Statistiktjänster
Aktuarie Anna-Kaisa Jaakkonen, tfn 0295 313 138
E-postadresserna är i formatet fornamn.efternamn@mmmtike.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab