Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 6.5.2024
 Grattis Frej
7.2.2014 / Landsbygdens Folk
Svårt läge för äggproducenterna
- Äggproduktionen i Finland brukar ligga på 105-107 procent för att utbudet av ägg också under de viktiga högtiderna ska vara tillräckligt. Att produktionen tillfälligt är högre än så borde inte leda till att priserna dumpas på det här viset.
- Nu har vi dryftat på problemen på flera möten och väntat på en förändring, men den tycks aldrig komma, säger de.
Enligt vad YLE erfar beror prissänkningen huvudsakligen på konkurrensen mellan landets två stora packerier Munax Oy och Munakunta. Den förstnämnda beskyller den senare för prisdumpning, medan Munakunta håller Munax Oy ansvarig för överproduktionen.
Vikstrand och Kuuttinen ser det hela som en hård kamp om marknadsandelar mellan de ledande packerierna. Vid sidan av den kampen står handeln och gnuggar sina händer och kan spela ut packerierna mot varandra, anser de båda.
- Handeln utnyttjar helt klart situationen och kan göra det eftersom man köper in ägg på auktion och kan konkurrensutsätta inköpen. Det leder till att det uppstår ett priskrig mellan packerierna och i slutändan är det vi producenter som drabbas. Det är resultatet av kedjereaktionen, säger de.
Skillnaden mellan under 1 euro per kilo och 20-30 cent till per kilo ägg är betydande för producenterna. För konsumenterna däremot spelar det ingen större roll, konstaterar Vikstrand.
- Äggpriserna är på en låg nivå och de allra flesta konsumenter ser inte på vad en förpackning kostar. Men för producenten kan en sänkning på 20-30 cent per kilo innebära stor skillnad och som det är nu är det inte lönsamt att producera ägg.
Äggsektorn har bortsett från det senaste året genomgått en relativt lugn och stabil period med priser som har inneburit viss lönsamhet. Under 2012 infördes också nya burförordningar som på grund av de stora investeringarna innebar att en tredjedel av landets hönsgårdar avslutade sin verksamhet.
I dagsläget finns cirka 350 äggproducenter kvar, varav cirka 30 i Österbotten, och medelgårdens storlek består av cirka 11.000 hönor.
- Vi har i dag en mycket högklassig och effektiv produktionskedja. Men nu är många av oss pressade ekonomiskt av investeringarna som burförordningen krävde. Många har bytt ut gamla burar eller lagat ny golvanläggning och de investeringarna kräver tillräckligt höga priser, säger Kuuttinen.
Vikstrand framhåller att det inte bara är äggsektorn som genomgår tuffa tider.
- En stor del av de olika sektorerna inom jordbruket dras med låga priser. Det är litet av en djupdykning för jordbruket för tillfället.
Förutom de stora packerierna finns många lokala och regionala packerier. Vikstrand och Kuuttinen levererar sina ägg till det producentägda aktiebolaget Närpes Äggpackeri. Men en liten aktör har i slutändan inte så stora påverkningsmöjligheter, vilket bolagets vd Johnny Grandell kan intyga.
- Vi medverkar inte i förhandlingarna, där de stora aktörerna förhandlar fram priserna som är riktgivande för nästan hela näringen. Närpes äggpackeri har inte tillräckligt stora muskler för att påverka, utan vi måste följa rådande priser för att få våra egna produkter sålda, säger Grandell.
Att Närpes Äggpackeri levererar direkt till affärer i landskapet påverkar inte priserna.
- Affärerna i Österbotten följer centralaffärernas villkor och den prisbild som råder, konstaterar han.
Enligt Grandell är den största orsaken till de dåliga priserna överproduktionen på cirka 10-12 miljoner kilo. Överutbudet leder till att det är svårt att få upp prisbilden till en acceptabel nivå.
- Produktionen måste minskas för att priserna ska komma upp. Som det är nu finns ingen samsyn på marknaden för hur stor produktion vi kan ha och här borde packerierna kunna få till stånd gemensamma styråtgärder för att minska utbudet av ägg, säger han.
Men det kan ta tid.
- En stabil prisbild kan förstöras snabbt, vilket har hänt efter 2012 när flera producenter byggde ut verksamheten i samband med de nya förordningarna. Men nu kan det mycket väl ta ett eller två år innan läget stabiliseras.
Att exportera överskottet till exempelvis Sverige är inte ett effektivt alternativ, eftersom det också råder överproduktion där.
- Den situationen har också lett till att läget i Finland har förvärrats, säger Grandell.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab