Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 6.5.2024
 Grattis Frej
7.2.2014 / Landsbygdens Folk
Finland står utanför EU:s skolfruktsprogram
- Under palavern fattades inga beslut, säger överdirektören vid ministeriets marknadsenhet Veli-Pekka Talvela.
Avsikten var att efterlysa idéer om hur man skulle kunna förverkliga ett eget nationellt program eller projekt för att främja konsumtionen av frukt och grönsaker i de finländska skolorna på ett effektivt sätt, men med en betydligt enklare förvaltning än vad EU:s skolfruktsprogram förutsätter.
Under hösten i fjol har beredningen av statsbudgeten för i år pågått. Regeringen gav sin proposition i mitten av september och riksdagen godkände den just före julen. I budgeten finns ett anslag på sammanlagt 6,6 miljoner euro i medel för utvecklande av livsmedelskedjan. Det är medel som EU är med om att finansiera.
Av de här medlem finns det 2 miljoner för EU:s program för frukt i skolan. 1,5 miljoner är EU-pengar och en halv miljon euro nationella pengar.
Det går emellertid inte att bara använda den halva miljonen nationella pengar för att förverkliga ett nationellt skolfruktsprogram. Det skulle i så fall förutsätta en tilläggsbudget.
- Eller så måste vi hitta pengarna från andra moment, säger Veli-Pekka Talvela.
EU:s skolfruktsprogram inleddes 2009 med bland annat Finlands stöd. Efter det har Finland utrett ett flertal gånger om det skulle löna sig att vara med, men kommit till ett negativt resultat varje gång, så också nu. Bland orsakerna till att programmet anses ineffektivt är höga kostnader för förvaltning, adb, obligatorisk övervakning och tilläggsarbete för skolorna.
- Under den förra regeringsperioden räknade vi ut att medlen i programmet skulle räcka för ett äpple per skolelev månatligen, säger Veli-Pekka Talvela.
Ministeriet ifrågasätter också de uttalade önskemålen om att satsa på inhemska säsongvaror med programmets hjälp. Dels så har närmat och ekomat egna program enligt regeringsprogrammet och dels så skulle man få mer importerad frukt för pengarna.
EU-kommissionen har nyligen kommit ut med ett förslag om att samordna skolmjölksprogrammet och skolfruktsprogrammet, närmast med modell från skolfruktsprogrammet, detta enligt förslag från EU:s revisionsrätt. Det är med andra ord möjligt att medlen för skolmjölk som nu beviljas av medel från EU:s inkomststöd och marknadsstöd i framtiden kommer från ett annat moment, eventuellt som delfinansierat stöd.
- Vi är inte odelat förtjusta i initiativet, säger Veli-Pekka Talvela. Detta eftersom vi har haft stor nytta av skolmjölksprogrammet hittills. Nu är vi rädda att medlen minskar.
Finland har i alla fall för avsikt att överväga situationen och sitt deltagande i programmen i fall det blir ändringar. Det är i vilket fall som helst klart att skolmjölksprogrammet ändras, eftersom det nuvarande programmet fått en utskällning av EU:s revisionsrätt.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab