Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 6.5.2024
 Grattis Frej
7.2.2014 / Landsbygdens Folk
EU samordnar program för skolmjölk och frukt
EU:s revisionsrätt kritiserar programmen i en rapport från år 2011. Revisorerna ställer sig särskilt kritiska till skolmjölkprogrammet. De hänvisar till en tidigare utvärdering från år 1999 som dömde ut mjölkprogrammet.
På basen av kritiken föreslog den dåvarande kommissionen att skolmjölkprogrammet från 1977 skulle slopas helt och hållet. Men medlemsländerna tillbakavisade förslaget. Därefter har ingenting gjorts för att korrigera felen, klagade revisorerna för två år sedan.
EU-programmen för skolmjölk och -frukt har dubbla mål. De ska bidra till att stabilisera marknadsbalansen och priserna. Samtidigt ska de uppmuntra till en sundare kost för skoleleverna.
Det är framför allt skolmjölkprogrammet som från början utformades som en avyttringskanal för överskottsmjölk inom ramen för den gamla jordbrukspolitiken. Först senare blev näringsaspekterna det övergripande målet.
I rapporten kritiserades skolmjölkprogrammet som ineffektivt ur marknadssynpunkt. De subventionerade produkterna skulle i de flesta fall ha ingått i skolmåltiderna eller köpts av stödmottagarna utan subvention, anmärkte revisorerna.
Enligt revisionsrättens rapport saknar skolmjölkprogrammet en mekanism som riktar in stödet på prioriterade behov. De utbildningsmål som ska motivera programmet beaktas inte heller tillräckligt.
När det gäller skolfruktprogrammet var revisorerna nådigare. En del av de lösningar som används inom fruktprogrammet kunde användas för att förbättra mjölkprogrammet, enligt rapporten.
Följaktligen vill kommissionen därför stöpa de två programmen i samma form. Programmen ska framöver administreras i en gemensam rättslig och finansiell ram. Detta ska också minska byråkratin för myndigheter, skolor och leverantörer.
Enligt upprörelsen för EU:s framtida budget kommer det nya programmet att ha en förstärkt budget på 230 miljoner euro per skolår. Fördelningen är 150 miljoner euro för frukt och grönsaker och 80 miljoner euro för mjölk.
För innevarande år har EU budgeterat 197 miljoner euro får båda programmen,122 miljoner för frukt och 75 miljoner euro för mjölk. Förslaget går nu vidare till EU-parlamentet och rådet.
Det kommer också i fortsättningen att vara frivilligt för medlemsländerna att delta i systemet. Länderna ska ha möjlighet att välja vilka produkter de vill dela ut till skolorna, allt från frukt och grönsaker till yoghurt, olivolja eller honung.
Enligt agrarkommissionär Dacian Cioloș ska de föreslagna ändringarna vända konsumtionstrenden och öka medvetenheten bland barn om hälsosamma produkter. Han hoppas också på förstärkta kopplingar mellan jordbruket och stadsbarnen.
Behovet av dessa program förefaller ännu mera relevanta i dag, mot bakgrund av den nedåtgående trenden i konsumtionen av frukt, grönsaker och mjölk och de problem som dåliga matvanor skapar, säger Cioloș.
Samtliga EU-länder deltar i skolmjölkprogrammet och nästan alla medlemsländer har infört programmet för skolfrukt och grönsaker. Endast Finland, Sverige och Storbritannien har åtminstone tillsvidare valt att stanna utanför skolfruktprogrammet.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab