Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 6.5.2024
 Grattis Frej
7.2.2014 / Landsbygdens Folk
Österrikes och Ungerns gräl om odlingsmark eskalerar
Det handlar om en utdragen tvist som närmar sig sin kulmen. Omkring 200 österrikiska jordbrukare som odlar jordbruksgrödor i Ungern förlorar sin odlingsrätt då en förnyad ungersk marklagstiftning träder i kraft den första maj.
Ungerns premiärminister Viktor Orbán och hans konservativa regering har proklamerat krig mot utländska markspekulanter. Utlänningar ska också i fortsättningen uteslutas från rätten att äga mark i Ungern, betonar den stridbara statschefen. EU får säga vad de vill.
De populistiska tongångarna har inte avtagit, snarare tvärtom. Det är snart parlamentsval i Ungern och Orbán viftar öppet med värderingar som inte har mycket gemensamt med EU:s grundfördrag.
År 1994 blev det förbjudet för utlänningar att äga mark i Ungern. Då Ungern år 2004 anslöts till EU beviljade Bryssel en tioårig övergångstid för de gällande reglerna. I maj 2014 måste lagen avskaffas och marknaden öppnas.
Nu har Orbán emellertid snickrat ihop en ny marklag som också i fortsättningen ska inskränka utländska jordbrukares möjligheter att odla ungersk mark. För att tillmötesgå EU-kraven får utlänningar visserligen köpa mark, men högst en hektar per person.
Utlänningar måste uppvisa nödvändiga yrkeskvalifikationer för att beviljas rätt att odla större skiften. Ansökningar behandlas på begäran från fall till fall av en kommission. Enligt österrikiska medier har knappast några tillstånd alls beviljats.
Detta gäller också jordbrukare som sedan tidigare odlar åkrar med stöd av bestående avtal om nyttjanderätt. Den ungerska regeringen vill ogiltigförklara alla sådana nyttjandeavtal som har tecknats mellan åren 1994 och 2004.
De österrikiska jordbrukare som på basen av avtalen bedriver jordbruk i Ungern kommer att förlora sin rätt att odla ifrågavarande skiften. Enligt lagen upphör avtalen att gälla, fastän jordbrukarna har betalat sina arrenden i förskott.
Situationen har trappats upp till en diplomatisk tvist mellan Österrike och Ungern. Ungerns jordbruksminister Sandor Fazekas har meddelat att han inte kommer att ställa upp för ett avtalat möte i februari med sin österrikiske kollega Andrä Rupprechter.
Fazekas lät hälsa att han inte anser det nödvändigt att dryfta ungerska marklagar med Österrike. Detta upprörde Rupprechter till den grad att han nu vänder sig till EU-kommissionen.
Enligt den österrikiske ministern är det oerhört att en EU-minister vägrar att diskutera europeiska frågor med en kollega. Rupprechter inskärper att han kommer att ta upp problemet i EU:s instanser för att utöva tryck på Ungern.
Österrike efterlyser ett ställningstagande av EU:s jordbruksministrar i rådet. Tio år efter Ungerns EU-anslutning börjar det vara hög tid att Ungerns regering accepterar EU:s lagar, säger den österrikiska jordbruksministern.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab