Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 6.5.2024
 Grattis Frej
7.2.2014 / Landsbygdens Folk
Rysslands grisstopp sänker prisnivån i EU
Ryssland har redan tidigare stoppat en stor del av grisexporten från Tyskland med hänvisning till veterinärhygieniska skäl. Bara några få tyska producenter har tillstånd att exportera.
Andra EU-länder som Polen och Danmark har däremot exporterat för fullt. Nu befarar de tyska producenterna att strandade exportgrisar från grannländerna börjar dumpas på den tyska marknaden. En fjärdedel av EU:s export av griskött går till Ryssland.
EU:s hälsokommissionär Tonio Borg har betecknat det ryska importförbudet som "orimligt". Enligt Borg vidtar EU alla tänkbara åtgärder för att isolera den afrikanska svinpesten till riskområdet i Litauen.
Enligt den ryska veterinärmyndigheten är EU:s skyddsåtgärder ineffektiva och ytliga. Man har betonat att EU måste lösa problemet med hela tullunionen som omfattar Ryssland, Vitryssland och Kazakstan.
Svinpesten i Litauen har sannolikt kommit in i landet med vildsvin från Vitryssland. Enligt de ryska myndigheterna förblir importförbudet i kraft tills EU kan utfärda skriftliga garantier för grisköttets säkerhet.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab