Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
31.1.2014 / Landsbygdens Folk
Italiens jordbruksminister avgick efter korruptionsfall
Händelserna inträffade år 2012 innan De Girolamo blev jordbruksminister. Hon anklagas för att ha utnyttjat sin ställning som italiensk parlamentariker för att påverka en offentlig upphandling vid Beneventos sjukhus till en släktings favör.
De Girolamo förnekar anklagelserna och vädrar en komplott. Hon meddelade på söndagen via Twitter om sitt beslut att avgå för att bevara sin heder. Hon förnekar att hennes avgång skulle ha koppling till utredningarna.
Det italienska jordbruksministeriet står i centrum för en pågående utredning om misstänkt korruption i samband med fördelningen av EU-stöd. De Girolamo saknar emellertid personlig anknytning till denna härva.
Det har blåst hårt kring De Girolamo den senaste tiden. Bland annat har den politiska oppositionsrörelsen Fem Stjärnor under ledning av Beppe Grillo krävt ett misstroendevotum mot henne.
Misstroendet skulle ha diskuterats i parlamentet i början av februari. De Girolamo beklagar sig över bristande stöd inom regeringen. Beslutet att avgå är en följd av att regeringen inte har försvarat min heder, skrev De Girolamo i Twitter.
Premiärminister Enrico Letta accepterade De Girolamos avskedsansökan och meddelade att han temporärt kommer att sköta hennes post som jordbruksminister.
Affären anses försvaga Lettas möjligheter att upprätthålla regeringens handlingskraft. Letta lyckades senaste vår bilda en svag regering efter det kaotiska parlamentsvalet i april. De Girolamos avgång har satt fart på spekulationerna om en ombildning av regeringen.
Producentorganisationen Coldiretti tackade Nunzia De Girolamo för hennes arbete och engagemang då det nya CAP-paketet introducerades.
Coldiretti påpekar att Italien har haft fem jordbruksministrar under de senaste fem åren. Det italienska jordbruket behöver nu mer stabilitet, säger organisationens ordförande Roberto Moncalvo.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab