Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
31.1.2014 / Landsbygdens Folk
Säl- och skarvskadeersättningar godkända i EU:s nya fiskerifond
Under tisdagens avslutande förhandlingar och efter mycket armbrytning blev det klart att möjligheten att ge ersättningar för säl- och skarv skador kommer att finnas med i den nya fiskerifonden som sträcker sig från 2014 till 2020.
- Våra yrkesfiskare har stora problem med säl och skarv som tar en betydande del av fångsten. Det är därför glädjande att de ändringsförslag som betyder att Finland har möjlighet att fortsätta med stödet för kompensationsersättningar till våra yrkesfiskare nu slutligt blivit godkända, säger SFP:s europaparlamentariker Nils Torvalds.
Torvalds ändringsförslag antogs enhälligt av Europaparlamentet, men parlamentet delar beslutanderätten med ministerrådet och därför måste så kallade trepartsförhandlingar hållas. I de förhandlingarna gjorde EU-kommissionen länge motstånd till förslaget då man upplever att ersättningar är svåra att övervaka.
EU-kommissionen fick dock igår kväll ge efter på den punkten.
- Det kändes väldigt viktigt att vinna den här armbrytningen. Kompensationsersättningen är livsviktig för många av våra yrkesfiskare. Nu segrade förnuftet och man erkänner också problemet som finns med säl och skarv. Det har också känts bra att ha haft hela parlamentets förhandlingsteams stöd i den här för oss viktiga frågan, säger Torvalds.
Nu är det upp till de finländska myndigheterna att implementera fiskerifonden och utforma hur kompensationsersättningarna till yrkesfiskarna ser ut i praktiken.
- Bryssel detaljstyr inte stöden från fiskerifonden, utan godkänner enbart ett ramverk, vilket i sig är en bra sak. Nu är det upp till de nationella myndigheterna att använda sig av den här möjligheten till EU-stöd för säl- och skarvskador, som vi nu lyckats få igenom. Det hoppas jag att man kommer att göra, säger Torvalds.
Torvalds är vice ordförande för Europaparlamentets fiskeriutskott och fungerande som den liberala gruppens förhandlare i frågan om den nya fiskerifonden.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab