Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
31.1.2014 / Landsbygdens Folk
Medlemmarna ger SLC ett gott vitsord
Medlemmarnas syn på nyttan av att vara med i SLC har sjunkit litet när man ser på jämförelsen mellan medlemskap i andra organisationer. Det här kan möjligtvis ha att göra med att deltidsjordbruket växer och de som har jobb utanför jordbruket också är mer eller mindre engagerade på annat håll.
Tendensen är i vilket fall som helst den samma oberoende av medlemsförbund, produktionsinriktning, gårdens storlek och medlemmarnas ålder. Även i de övriga frågorna följer medlemskåren i stort sett samma linje i sina åsikter, även om smärre variationer förekommer.
De flesta anser i alla fall att verksamheten är mycket bra eller bra. Missnöjet har dock stigit litet främst bland växthusproducenterna, när man ser på produktionsinriktningarna.
När det gäller SLC:s verksamhet är belåtenheten måttligare bland medlemmar över 55 år. Det är cirka 20 procent som ger vitsordet måttligt. Intressant är att vitsordet stiger desto yngre medlemmarna är.
Ett klart samband finns mellan synen på den egna verksamheten och SLC-medlemskapet. Det är säkert inte så överraskande att de som ämnar minska verksamheten är mindre säkra på om de vill behålla sitt medlemskap i SLC än de som vill hålla den på nuvarande nivå eller utvidga sin verksamhet.
När det gäller kännedomen om producentrörelsen och dess olika steg, så är lokalavdelningen den som medlemmarna anser sig känna bäst till. Därefter kommer skogsvårdsföreningen, vilket är intressant med tanke på den nya rollen som denna kommer att ha framöver i och med den ändrade lagstiftningen. Efter den kommer SLC och medlemsförbunden.
Värt att notera är att skogsvårdsföreningens verksamhet är mindre känd bland de yngre medlemmarna. Det här har inte heller ändrats sedan undersökningen 2010.
Medlemskåren anser att SLC är lika sakkunnigt nu som för tre år sedan. Då som nu är vitsordet 4,01 på en skala upp till 5.
På frågan om SLC tar initiativ när det gäller landsbygdsfrågor är vitsordet litet högre än tidigare, det är nu uppe i 3,76.
En viktig siffra är vitsordet 3,52 på frågan om SLC jämbördigt driver allas intressen.
När det gäller frågan om SLC informerar medlemmarna tillräckligt om sin verksamhet har vitsordet sjunkit från 3,64 till 3,48. Här finns å andra sidan mer kast än i de flesta övriga svaren beroende på region, produktionsinriktning, gårdens storlek och ålder.
På Åland och i Nyland är medlemmarna beredda att ge högre vitsord. De vars arealstorlek är 30-74 hektar är också betydligt nöjdare än dem med större gårdar. De unga och de äldre är nöjdare än dem i åldersgruppen 40-54 år. Växthusproducenterna är inte lika nöjda som medlemmarna överlag, medan växtodlarna är beredda att ge ett högre vitsord.
Även SLC:s förmåga att ändra sig för att klara nya utmaningar får litet sämre vitsord än tidigare, det landar nu på 3,40 mot tidigare cirka 3,50.
Fastän uppskattningen av SLC:s intressebevakning när det gäller marknadsfrågor har förbättrats är medlemmarna fortfarande skeptiska. Således anser 18 procent att de här frågorna har skötts ganska dåligt, 44 procent anser varken bra eller dåligt medan 10 procent inte tar ställning. Det är 22 procent, som anser att frågan skötts ganska bra.
Ser man på nyttan med SLC:s medlemsförmåner kommer LF och LoA på första plats. Den här uppfattningen har inte ändrats sedan senaste undersökning. Orsaken är troligtvis att LF och LoA är den mest synliga medlemsförmånen, LF kommer hem till medlemmarna varje vecka och LoA med den en gång i månaden.
Näst viktigast anses SLC:s personliga rådgivning exempelvis per telefon ha. Vitsordet på den servicen har i övrigt stigit litet om man jämför med läget för tre år sedan.
Därefter kommer medlemsbrev, nyhetsbrev, SLC:s och medlemsförbundens hemsidor samt sociala medier. Här kan man notera att jordbrukarna upp till 54 år prioriterar den här servicen något högre än dem som är äldre.
På fjärde plats kommer medlemstillställningar och utbildning på olika nivåer inom organisationen. Också här har vitsordet stigit litet, det är nu 3,61.
Därefter kommer olika förmåner till exempel försäkringar samt rabatter på bränsle, resor och dylikt. Även på den punkten har vitsordet stigit en aning.
När det kommer till medlemsavgiften anser en klar majoritet, betydligt över hälften, att den är lämplig. Cirka en fjärdedel tycker den är något för hög.
Vi kommenterar undersökningens resultat om LF och LoA på ledarplats.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab