Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
24.1.2014 / Landsbygdens Folk
EU enades om regler mot spekulation med mat
MiFID-reformen kan ses om ett försök att dra lärdom av finanskrisen. En av reformens tillskyndare, Michel Barnier, kommissionär för EU:s inre marknad, betecknar MiFID2 som ett viktigt steg mot en tryggare och ansvarsfullare finansmarknad.
Den förnyade lagstiftningen ska förhindra extrem spekulation och förbättra konsumentskyddet och transparensen inom värdepappershandeln. Direktivet ska särskilt bidra till att förhindra oansvarig handel med råvaruderivat.
En sådan handel anses bidra till fluktuationer i livsmedelspriserna och öka hungern i världen. Regleringen ska bromsa spekulationen på terminsmarknaderna för råvaror genom att begränsa positioner för investerare som handlar med råvaruderivat.
Begränsningarna ska ändå inte hindra jordbrukare från att säkra sina skördar mot prisfall. Investerare som arbetar med underliggande råvara, det vill säga fysiska jordbruksprodukter, ska undantas från restriktionerna.
Tysklands jordbruksminister Hans-Peter Friedrich betecknar direktivet som ett starkt verktyg i kampen mot en extrem matspekulation. Åtgärderna förväntas stabilisera konsumentpriserna medan producenterna får hålla sina instrument för prissäkring.
Friedrich utgår från att ministerrådet och parlamentet kommer att klubba igenom kompromissen utan dröjsmål.
Det nya direktivet ska därefter finslipas av kommissionen och EU:s finansinspektion Esma. Processen beräknas dröja 18 månader. MiFID 2-direktivet väntas därmed träda i kraft år 2015.
MiFID är ett så kallat fullharmoniseringsdirektiv som måste införas utan ändringar i alla medlemsländer. Det är inte tillåtet att skärpa reglerna på nationell nivå.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab