Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
13.1.2014 / SLC
Landsbygdsnätverksenheten överfördes från ministeriet till Mavi
Landsbygdsnätverksenheten övergick den 1 januari 2014 från jord- och skogsbruksministeriet till Landsbygdsverket, där den utgör en av enheterna inom avdelningen för landsbygdsnäringar. Den nuvarande enheten fortsätter att överbrygga EU:s programperioder i ett år. När den nya programperioden börjar vid ingången av 2015 inleder landsbygdsnätverksenheten i omstöpt form sin verksamhet vid Landsbygdsverket.

Landsbygdsnätverksenheten inrättades 2007 som en enhet inom jord- och skogsbruksministeriets jordbruksavdelning. Den har alltid varit placerad i Seinäjoki. Under sina sex verksamhetsår har landsbygdsnätverksenheten i Finland samarbetat intensivt inte bara med finländska landsbygdsutvecklare utan också med motsvarande enheter runtom i Europa.

– Att Landsbygdsnätverksenheten nu blivit en del av Landsbygdsverket ger goda förutsättningar när det gäller förberedelserna för den nya programperioden. Fortsatt gott samarbete gör att vi kan dra effektiv nytta av möjligheterna i det nuvarande programmet, säger Landsbygdsverkets överdirektör Leena Tenhola.

Ett aktivt år i sikte
Landsbygdsnätverksenhetens direktör Päivi Kujala berättar att verksamhetsplanen för i år ser rätt fullspäckad ut.

– Programmet för utveckling av landsbygden i Fastlandsfinland har i år temat Framgång genom samarbete. Inom ramen för temat förbereds aktörerna för den nya programperioden så att den kan löpa ännu smidigare än hittills. Information om bästa praxis sprids, och lärorika slutsatser dras utifrån vad som har gjorts tidigare. När det nya landsbygdsprogrammet har godkänts blir det dags att sprida information om de möjligheter som programmet ger.

De aktuella frågorna inom landsbygdsnätverket i Finland, bl.a. utbildningsutbudet, finns samlade på webbplatsen landsbygd.fi. Webbplatsen presenterar programmet och det allsidiga arbetet för att utveckla landsbygden i Finland.

Stöder landsbygdsprogrammets genomförande
I enlighet med en förordning av EU-kommissionen inrättades i varje medlemsland ett landsbygdsnätverk och en landsbygdsnätverksenhet som fick i uppdrag att samordna, stödja och effektivisera genomförandet av de nationella landsbygdsprogrammen. I Finland grundar sig landsbygdsnätverkets verksamhet på landsbygdsprogrammen för Fastlandsfinland och Åland. Med hjälp av dem vill man bevara en livskraftig landsbygd, förbättra miljön och säkerställa ett hållbart nyttjande av förnybara naturtillgångar.
Landsbygdsnätverksenheten samordnar landsbygdsnätverkets verksamhet och sammanför olika landsbygdsutvecklare, bl.a. organisationer och myndigheter. Enheten ska informera, utbilda, samla in bästa praxis och främja internationalisering. Den har sju anställda.

Landsbygdsnätverksenheten i sin nuvarande form upphör med sin verksamhet vid utgången av 2014. I vår kommer Landsbygdsverket tillsammans med jord- och skogsbruksministeriet att börja dra upp riktlinjer för den landsbygdsnätverksenhet som ska arbeta under den nya programperioden.

Mer information:
Landsbygdsnätverksenhetens direktör Päivi Kujala, 040 548 9227, paivi.kujala@mavi.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab