Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
10.1.2014 / Landsbygdens Folk
Två neonikotinoider kan skada människor
Enligt Efsas kommitté för växtskyddsmedel kan neonikotinoiderna Acetamiprid och Imidacloprid i vissa fall påverka utvecklingen av nervceller och hjärnstrukturer som står i förbindelse med inlärnings- och minnesfunktioner. Forskarna understryker att det handlar om preliminära misstankar. Mer forskning är nödvändig för att belägga de nya antagandena. I väntan på konkreta resultat, borde de aktuella referensvärdena genast sänkas, föreslår Efsa.
Kommittén vill sänka den akuta referensdosen, den maximala dosen för dagligt intag (ADI) och den acceptabla användarexponeringen (AOEL) för att skydda konsumenter och användare mot eventuella risker.
Användningen av de tre neonikotinoiderna klotianidin, imakloprid och tiametoxan som betningsmedel har efter ett tidigare beslut av EU-kommissionen begränsats kraftigt för de närmaste två åren. De aktuella substanserna misstänks vara skadliga för honungsbin. EU-kommissionen hänvisar till utlåtanden från Efsa, som inte utesluter att de tre neonikotinoiderna kan skada bin. Av samma anledning har kommissionen också förbjudit betningsmedlet fipronil.
De stora växtskyddskoncernerna som tillverkar neonikotinoidbaserade bekämpningsmedel har konsekvent ifrågasatt varje samband mellan växtskyddsmedel och bidöd. De hävdar att neonikotinoiderna är grundligt testade och säkra om de används enligt föreskrifterna.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab