Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
10.1.2014 / Landsbygdens Folk
Potatisförhandlingar med Ryssland fortsätter
I en adress till jord- och skogsbruksminister Jari Koskinen kräver de inhemska potatisodlarna att åtgärder ska vidtas för att häva förbudet för Finlands del. Potatisbranschens delegation lämnade över adressen till ministern i slutet av december.
- På ministeriet är vi väl medvetna om de problem som det ryska importförbudet orsakar för den inhemska utsädes- och matpotatissektorn, berättar Risto Artjoki. Vi har arbetat aktivt för saken både via EU och genom direkt kontakt med Ryssland. Efter att adressen lämnades in har vi igen varit i kontakt med Ryssland, och förhandlingarna fortsätter.
Antti Lavonen, sockerbets- och potatisombudsman på MTK, påpekar att det vore möjligt att exportera 30-40 miljoner kilo finländsk potatis till Ryssland under våren ifall importförbudet upphävs. I euro skulle den mängden vara värd ungefär 15 miljoner.
Den finländska potatisskörden blev god förra året medan den ryska skörden led av ihållande regn. Prisnivån i Ryssland är därför tillräckligt hög för att göra exporten meningsfull, påpekar Lavonen.
Om de bilaterala förhandlingarna inte leder till resultat frågar potatisodlarna i adressen hur Jord- och skogsbruksministeriet samt Evira förhåller sig till företagsspecifika exportkontrakt som Ryssland föreslagit.
Ryssland förbjöd all import av potatis från EU den första juli 2013 med hänvisning till växtskydd. I adressen påpekar potatisdelegationen att de finländska certifikaten om växtskydd är pålitliga. Dessutom inledde Polen under hösten export av potatis till Ryssland, och för tillfälle förhandlar även Grekland, Frankrike och Tjeckien om export.
Delegationen hoppas att myndigheterna snabbt hittar en lösning för att häva hindren för export i ett läge där småföretag uppmuntras att exportera varor för att förbättra handelsbalansen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab