Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
3.1.2014 / Landsbygdens Folk
EU utreder märkning av kött i färdigmat
Kommissionen har tidigare hänvisat till de höga kostnaderna för en ursprungsmärkning av kött som används som ingrediens i färdigmat. Kravet på en sådan märkning har skärpts som en följd av hästköttskandalen.
Hela 90 procent av konsumenterna efterlyser numera en sådan märkning, noterar kommissionen i sin rapport. Å andra sidan ifrågasätter man konsumenternas vilja att betala ett betydligt högre pris för en bättre märkning.
Priset spelar en ännu viktigare roll för inköpsbeteendet än märkningen, befarar kommissionen. En prishöjning med tio procent kan sänka köpintresset för ifrågavarande produkt med mellan 60 och 80 procent.
Av denna anledning har EU-kommissionen skisserat upp tre olika alternativ för en ursprungsmärkning för färdiga köttprodukter. Den första möjligheten är att bibehålla det nuvarande systemet med frivillig märkning.
Som ett andra alternativ föreställer sig kommissionen möjligheten att införa en obligatorisk märkning som inskränker sig till att enbart skilja mellan EU-produktion och utländskt kött som har importerats från länder utanför EU, exempelvis Brasilien.
Det tredje alternativet vore en obligatorisk märkning där tillverkaren måste ange i vilket land köttet har producerats, oberoende av om det kommer från ett EU-land eller ett land utanför EU.
Det första scenariot skulle inte medföra några nya operativa utmaningar för livsmedelsindustrin eftersom driftskostnaderna, konsekvenserna för handeln, den administrativa bördan och de stigande konsumentprisen begränsas till ett minimum. Detta scenario representerar ändå ingen tillfredsställande lösning på konsumenternas behov av ursprungsuppgifter, konstaterar kommissionen.
Det andra och det tredje scenariot skulle bättre tillgodose konsumenternas önskningar. I stället skulle de medföra operativa utmaningar och kräva radikala anpassningar i livsmedelskedjan, resonerar kommissionen.
Kommissionen utgår från att det andra scenariot av konsumenterna skulle upplevas som alltför allmänt och inte berättiga till några prishöjningar. Inom handeln kunde detta alternativ leda till en segmentering av marknaden.
Det tredje scenariot skulle ge konsumenterna en detaljerad information om köttets ursprung. Å andra sidan skulle omkostnaderna för branschens företag öka, som i sin tur skulle leda till höjda konsumentpriser. Livsmedelsbranschens kostnader skulle sannolikt stiga i en gaffel från 15-20 procent upp till 50 procent, befarar kommissionen.
Den ansvariga kommissionären Tonio Borg uppger att flera medlemsländer har begärt en diskussion om möjligheten att införa en obligatorisk ursprungsmärkning. Därför ska frågan nu tas till behandling.
Kommissionen anser att alla tre scenarierna har både fördelar och nackdelar som noga måste diskuteras med medlemsländerna och parlamentet. På grundval av diskussionerna kan kommissionen överväga nästa steg.
Om intresset är stort, skulle kommissionen i så fall utarbeta ett lagstiftningsförslag för ursprungsmärkning av kött som används som ingrediens i livsmedel, konstaterar Tonio Borg i rapporten.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab