Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
3.1.2014 / Landsbygdens Folk
Nya skogsvårdsrekommendationer i januari
- Att göra skogsvårdsrekommendationer har i flera årtionden hört till Tapios uppgifter. Med rekommendationerna har man strävat till att beakta utvecklingstrenderna i skogsbranschen och hela samhället. Vi har alltid antagit utmaningen att försöka se in i framtiden, berättar Tapios direktör Ritva Toivonen.
I rekommendationerna beaktas bland annat klimatförändringen och hur man kan anpassa skogsvården till den.
Skogslagen förnyades 2013 och förändringarna träder i kraft i början av 2014. Skogslagen ger nya möjligheter och i skogsvårdsrekommendationerna konkretiseras detta i råd till skogsägarna om hur de kan sköta sin skog för att nå sina egna mål.
När fler alternativ står till buds behövs mer kunskap och information för att planera skogsvården och utvärdera de olika alternativen. De nya skogsvårdsrekommendationerna svarar mot detta behov. Principen att lägga fram och konkretisera flera alternativa sätt att sköta skogen har genomsyrat arbetet med de nya rekommendationerna.
- Att ta med kalhyggesfritt skogsbruk i skogsvårdsrekommendationerna är en historisk förändring. Luckhuggning och plockhuggning är metoder som beskrivs för skötsel av olikåldriga skogar. Eftersom lagstiftningen tidigare begränsat kalhyggesfritt skogsbruk har vi väldigt lite praktiska erfarenheter av metoderna, betonar Olli Äijälä, direktör för enheten skogsvård och bioenergi.
- Merparten av skogsägarna gör sina beslut om val av skogsskötselmetod på basis av de alternativ som rådgivarna presenterar. Därför är det viktigt att skogsfackmännen blir bekanta med de nya skogsvårdsrekommendationerna. Tapio ordnar i samarbete med Finlands skogscentral en utbildningsrunda, där de nya rekommendationerna presenteras och konkretiseras, berättar Äijälä.
Rundan startar i mars och mer information kommer att finnas på adressen www.tapio.fi/tapiosutbildning.
- Det är inte sagt att man vill sköta hela sin skogsegendom enligt samma mål och principer och troligen vill det stora flertalet av skogsägarna ha olika alternativ. Att identifiera skogsägarens mål, att erbjuda olika alternativ och beskriva vilka möjligheter och risker som de alternativa metoderna för med sig är en av hörnstenarna när moderna tjänstekoncept utvecklas för skogsbruket. Vi hoppas att rekommendationerna ska vara till konkret nytta för tjänsteproducenterna inom skogsbranschens när de ska uppfylla skogsägarnas behov och önskemål, konstaterar Toivonen.
- Skogsvårdsrekommendationerna har tagits fram i ett brett samarbete mellan aktörer från skogs-, miljö- och energibranscherna. Arbetet leddes av en ledningsgrupp på hög nivå med representanter från 27 olika aktörer. En kunnig och bred styrgrupp har konkret styrt arbetet. Landets ledande experter på skogsvård har deltagit i expertgrupper och gett enskilda kommentarer. Tack vare att experterna delat med sig av sin kunskap har det varit möjligt att sammanställa de nya rekommendationerna, betonar enhetsdirektör Olli Äijälä som lett projektet inom Tapio.
Skogsvårdsrekommendationerna kommer att publiceras på svenska och finska på webbsidan www.metsänhoitosuositukset.fi. Tapio kommer också att ge ut rekommendationerna som tryckt bok på de båda nationalspråken. Boken kan beställas på adressen www.tapio.fi.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab