Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
20.12.2013 / Landsbygdens Folk
Tillägg på 3 miljoner för enskilda vägar
- Det är många andra än dem som bor längs en enskild väg som har nytta av den. Därför kan inte heller staten frånsäga sig ansvaret för underhållet. Regeringens förslag om 5 miljoner skulle inte på något sätt ha räckt. Förslaget var i det närmaste en skamfläck, säger han.
Både jord- och skogsbruksutskottet där Thomas Blomqvist varit medlem nu under hösten, och kommunikationsutskottet som han också sitter i, riktade kritik mot regeringens förslag i sina utlåtanden.
Finansutskottet påpekar för sin del att de enskilda vägarna utgör en integrerad del av trafiksystemet och spelar en stor roll för landsbygdsnäringarna. Utan tillägget skulle anslaget vara så litet att det inte skulle ha någon nämnvärd betydelse för understöden, anser finansutskottet.
- Pengarna räcker inte ännu heller, men det är ändå bättre så här, säger Thomas Blomqvist. Samma sak gäller nog också för de övriga anslagen som berör landsbygden.
Rådgivningen till lantbruket fick 800.000 euro till enligt finansutskottets förslag.
- Det är ingen stor summa, men det är viktigt att riksdagen nu visar sin vilja att stöda rådgivningen säger Thomas Blomqvist.
I fjol motionerade han bland annat om en höjning av anslaget i det här årets budget, men det blev ingenting i den avgörande behandlingen.
- Med årets beslut visar riksdagen i alla fall att det som hände i fjol inte var riktgivande för framtiden.
Regeringen hade föreslagit knappa 6,17 miljoner euro, det vill säga en miljon mindre än i årets ordinarie budget för rådgivningen. Ännu 2012 var summan närmare 7,67 miljoner och 2011 närmare 10,67 miljoner euro.
Verksamheten inom 4H fick också ett tillägg. Storleken är 400.000 euro. Det betyder att det samlade anslaget för 4H nästa år är 4,22 miljoner euro.
Finansutskottet kom också överens om en höjning av anslaget för nationellt utvecklande av livsmedelskedjan. Överenskommelsen innebär att utvecklingsenheten EkoCentria får 100.000 euro till och branschorganisationen Arktiska Aromer lika mycket.
Finansutskottet påpekar att vikten av en totalreform av upphandlingen i linje med regeringens strukturpolitiska program är särskilt viktig. Utskottet understryker också vikten av att jord- och skogsbruksministeriet deltar aktivt i beredningen för att underlätta upphandlingen av närmat och ekologisk mat.
- Nu är det viktigt att både stat och kommuner tar ansvar för att stöda närmaten, kommenterar Thomas Blomqvist.
Finlands yrkesfiskarförbund fick åter "sitt" årliga anslag på 100.000 euro. Även momentet för främjande av marknadsföringen och strukturpolitiken inom fiskerinäringen höjdes med 150.000 euro till 1,65 miljoner. Höjningen är avsedd att användas för reduktionsfiske för skydd av Östersjön.
Anslaget inom jord- och skogsbruksministeriets förvaltningsområde för vattenförsörjning och översvämningsskydd höjs med 800.000 euro till nästan 12,88 miljoner euro. Regeringen hade förslagit knappa 12,08 miljoner. Även motsvarande anslag inom miljöministeriets förvaltningsområde för främjande av miljövården, i praktiken vattenvården, får en höjning på 800.000 euro. Pengarna är avsedda att användas för matarledningar för avlopp.
Finansutskottet hänvisar till det nationella programmet för avloppssystem där det heter att minst 20.000 hushåll ska vara anslutna till ett avloppsnät före 2016, då övergångsperioden för åtgärder kring avloppsvatten för glesbygden går ut.
Utskottet konstaterar att målet inte kommer att nås med de nu föreslagna anslagen, men anser att det är motiverat att bygga ledningar för att undvika eventuella onödiga avloppslösningar på enskilda fastigheter. Också fortsatt rådgivning i avloppsfrågor på glesbygden är nödvändig.
Fullmakterna för skogsförbättringar höjs med 10 miljoner euro, så att nivån nu är den samma som i år.
- Den frågan hade vi uppe i jord- och skogsbruksutskottet, där vi ansåg att fullmakten på 25 miljoner euro som regeringen föreslog var ytterst knapp, säger Thomas Blomqvist.
Om det riksomfattande bredbandsprojektet säger finansutskottet att tidsschemat är för snävt för att nå målet att 99 procent av alla permanenta bostäder ska vara högst två kilometer från ett optiskt nät för en hastighet på 100 megabit i sekunden. Behovet av stödet har visat sig större än tidigare beräknat.
Anslaget följer i alla fall regeringens förslag, det går på 10,5 miljoner. Årets anslag är 9,5 miljoner plus 9,37 miljoner som kom till i första tilläggsbudgeten.
Inom arbets- och näringsministeriets förvaltningsområde höjs anslaget för utveckling av landsbygden med 250.000 euro. Pengarna är avsedda för byaverksamhet. Regeringen hade velat banta anslaget jämfört med årets budget.
- Det här var också en fråga som vi tog ställning till i jord- och skogsbruksutskottets utlåtande, påpekar Thomas Blomqvist.
Inom miljöministeriets förvaltningsområde får utgifter för miljövård ett tillägg på 1,5 miljoner. Det sammanlagda anslaget är nu uppe i 17,16 miljoner. Förhöjningen är avsedd för skyddet av Östersjön. Där finns nu 6,34 miljoner euro till förfogande, medan regeringen hade tänkt sig att 4,84 miljoner skulle ha räckt.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab