Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
20.12.2013 / Landsbygdens Folk
Möjligt sälja överlopps stödrätter ännu 2014
Stödrätter som överstiger jordbrukarens odlingsareal ogiltigförklaras 2015. Då ogiltigförklaras också stödrätter som en jordbrukare har lämnat oanvända under två år i följd.
- Det viktiga är att de som har fler stödrätter än de har stödduglig odlingsmark, har en chans ännu under nästa år att sälja dem till sådana som har för få stödrätter för odlingsarealen, kommenterar SLC:s verksamhetsledare Johan Åberg.
- De kan exempelvis sälja dem nu på vårvintern. Då skulle de som vill köpa dem hinna få nytta av dem i form av gårdsstöd under 2014. Man har ändå ingen nytta av osålda överloppsrätter.
Tyvärr är en stödrätt från ett område inte giltigt på ett annat område med annan stödnivå. De aktuella områdena är A-området, B-C1 samt C2-C4. Efterfrågan på stödrätter torde vara störst i norra Finland.
Nästa år kan man alltså ännu handla fritt med stödrätter, men från och med 2015 är det bara aktiva jordbrukare som kan köpa eller hyra stödrätter. Ett undantag från den här regeln blir att hyrda stödrätter kan återlämnas till arrendegivaren, fastän denna inte är aktiv jordbrukare.
Den nationella reserven med stödrätter kommer att upprätthållas, men nya stödrätter därifrån kommer främst att beviljas unga och nya jordbrukare. Övriga grunder för att få stödrätter ur den nationella reserven klarnar under början av 2015.
Jord- och skogsbruksministeriet framhåller vikten av att jordbrukarna beaktar de kommande ändringarna när de lägger planer för sin verksamhet.
Värdet på stödrätterna ändrar redan nästa år, eftersom medlen från EU minskar. Värdet av det regionala enhetsstödet skulle enligt dagens beräkningar bli 232 euro per hektar på A-området och 194 euro på B-C1 samt 170 euro på C2-C4.
Tilläggsdelarna för mjölkproduktion, nötköttsproduktion och stärkelsepotatis halveras, medan tilläggsdelen för sockerbetor sjunker med 23 procent jämfört med nivån 2013. Tilläggsdelen för timotej hålls på samma nivå som nu.
Från och med 2015 sjunker stödrätterna ytterligare i värde, men man vet inte ännu på vilken nivå de landar. Det beror bland annat på stödet i anslutning till förgröningen och hur stor andel av stödet som sist och slutligen kopplas till produktionen. Också tilläggsdelarna sjunker ytterligare 2015.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab