Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
20.12.2013 / Landsbygdens Folk
Rådet klubbade av jordbruksreformen
Beslutet gäller samtliga fyra förordningar om direktstödet - den gemensamma marknadsorganisationen, landsbygdsstöden samt den så kallade horisontalförordningen om finansiering, förvaltning och uppföljning av jordbrukspolitiken.
Den enhälliga fronten fick en liten spricka då Tyskland röstade emot förslaget till marknadsorganisation, medan Storbritannien lade ned sin röst. Tyskland kritiserade reglerna för interventionspriserna, som är inskrivna i reformförordningen.
Men CAP-reformen är nu definitivt klar, två veckor före utsatt tid. Jordbruksministrarna godkände också enhälligt övergångsreglerna för nästa år.
Under de närmaste månaderna ska medlemsländerna och kommissionen ännu fila på förgröningsreglerna, som träder i kraft år 2015. Kommissionen kommer att lägga fram den slutgiltiga texten före mars månad.
Enligt agrarkommissionär Dacian Cioloș har kommissionen och medlemsländerna i princip enats om de tio punkterna. Flera medlemsländer har ifrågasatt kommissionens planer på att förbjuda användningen av bekämpningsmedel i ekologiska fokusområden.v Cioloș försäkrade att han inte har för avsikt att helt utesluta en insats av bekämpningsmedel. Medlemsländerna måste emellertid bestyrka att artmångfalden trots detta kan främjas i området.
Medlemsländernas ministrar diskuterade också ingående kommissionens förslag till kampanjstöd för jordbruksprodukter. Kommissionen vill stegvis höja budgeten för stödet från 61 miljoner euro per år till 200 miljoner euro år 2020.
Frågan föranledde en livlig debatt. Tyskland, Danmark och Finland kritiserade kommissionens avsikter att satsa särskilt hårt på marknadsföring av produkter med geografiska ursprungsbeteckningar.
De flesta geografiska ursprungsbeteckningarna har registrerats för produkter från medelhavsländerna. Finlands jordbruksminister Jari Koskinen underströk att kvalitetsprodukter från alla medlemsländer borde stödas på lika villkor.
Det är inte ändamålsenligt att höja anslagen för marknadsföring om medlen inte fördelas jämlikt enligt entydiga regler, tillade Koskinen.
Kampanjerna för EU-produkter ska riktas till målgrupper både i och utanför EU. Bland annat Tyskland förespråkade att åtgärderna starkare borde koncentreras till länder utanför EU.
Portugal ansåg däremot att EU-konsumenter också bör informeras om kvalitetsprodukter som produceras inom gemenskapen. Enligt kommissionen ska en fjärdedel av anslagen användas för kampanjer inom EU medan resten ska stöda marknadsföring i tredje länder.
Grekland tar från årsskiftet över ordförandeskapet för EU under det första halvåret 2014. Greklands jordbruksminister Athanasios Tsaftaris bekräftar att Grekland kommer att stryka årets första agrarministermöte, som enligt planerna skulle hållas i januari.
Grekerna motiverar pausen med den avtagande politiska aktiviteten, som bland annat beror på det stundande europavalet. Dessutom går den nuvarande EU-kommissionens mandatperiod mot sitt slut.
Enligt de ursprungliga planerna skulle jordbruksministrarna i januari ta ställning till den kontroversiella majssorten Pioneer 1507. EU-domstolen har krävt ett snabbt avgörande om GMO-sortens framtida odling i EU.
Följande möte arrangeras först den 19 februari, som är för sent för EU-domstolen. Grekland dryftar nu möjligheterna till ett specialarrangemang där jordbruksministrarna skulle yttra sig skriftligt i frågan utan att träffas personligen.
Eftersom medlemsländerna som tidigare är djupt splittrade i frågan, kommer ministrarna knappast att enas. I så fall väntas kommissionen bevilja det slutgiltiga tillståndet för odling av Pioneer 1507 i EU.
EU-parlamentets miljöutskott röstade på tisdagen med bred majoritet mot ett klartecken för den problematiska majsen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab